A pakisztáni kormányfő, akit azért mondattak le, mert nem tudott elszámolni a családja gazdagodásával, az öccsét nevezte meg utódjául

külföld
2017 július 29., 14:13

Az öccsét, Sahbazt nevezte meg utódjául a tegnap lemondott Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök, az ideiglenes kormányfői tiszt ellátásával pedig Sahid Hakan Abbaszi volt kőolajügyi minisztert bízta meg. „Támogatom, hogy Sahbaz Sarif legyen az utódom, de időbe fog telni, amíg indul a választásokon, ezért Sahid Hakan Abbaszit neveztem mi az ideiglenes kormány élére” – mondta a lemondott kormányfő.

Sahbaz Sarif Pandzsáb tartomány főminisztere, és csak a parlamenti választásokon aratott győzelme esetén lehet kormányfő. Az 56 éves Abbaszi Sarif eltökélt hívének számít.

Sahbaz Sarif, Pakisztán következő kormányfője
photo_camera Sahbaz Sarif, Pakisztán következő kormányfője Fotó: Farooq Naeem/AFP

Navaz Sarif pénteken mondott le, miután a legfelsőbb bíróság aznap kihirdetett határozatában méltatlannak találta őt tisztsége betöltésére az ellene lefolytatott korrupciós ügyben és lemondásra szólította fel.

A bíróság 11 nappal ezelőtt megkezdett eljárása eredményeképpen megállapította, hogy Sarif és családja nem tud elszámolni hatalmas vagyonával. A legfelsőbb bíróság egyúttal utasította a nyomozó hatóságot, hogy az ügyben indítson bűnügyi eljárást Sarif, két fia, egy lánya, veje és a Sarif vezette Pakisztáni Muzulmán Liga-N (PML-N) kormányzópárt egyik tagja ellen.

Az ítélet része, hogy Sarif soha többé nem lehet parlamenti képviselő, a választási bizottságnak azonnal meg kell őt fosztania jelenlegi képviselői helyétől, így a miniszterelnöki tisztsége is megszűnik.

Navaz Sarif lemondott pakisztáni kormányfő
photo_camera Navaz Sarif lemondott pakisztáni kormányfő Fotó: Aamir Qureshi/AFP

Először tavaly a Panama-iratok néven ismert offshore-botrányban derült fény arra, hogy a kormányfőnek és hozzátartozóinak is vannak offshore cégei. Több utcai tüntetésen követelték az országban a miniszterelnök lemondását, de miután ezek sikertelenek voltak, több ellenzéki politikus különböző beadványokban követelte novemberben a legfelsőbb bíróságtól Sarif leváltását.

A bíróság áprilisban úgy ítélte meg, hogy nincs elég bizonyíték Sarif elmozdítására, ezért további nyomozást rendelt el Sarif és családtagjai ellen. Sarifot korrupcióval és adócsalással is vádolják azóta, hogy 2013-ban harmadszor megválasztották miniszterelnöknek, politikai ellenfelei folyamatosan követelték lemondását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.