Megszakítjuk a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Hollandiával

POLITIKA
2017 augusztus 25., 08:25

A tegnapi üzengetés után ma reggel Szijjártó Péter rendkívüli külügyminiszteri sajtótájékoztatót tartott, amin bejelentette:

hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt.

A leköszönő holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 órának arról beszélt, hogy: „Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert.”

Szijjártó azt mondta, konzultációra hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet, és ezt úgy értékelte: határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával, de a nagykövetséget megtartjuk, ügyvivői kapcsolat marad. „Ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés” - mondta.

A magyar ügyvivőt arra utasította, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban utasítsa vissza Hollandia nagykövetének kijelentéseit, és kérjen magyarázatot. A hivatalos válaszig nem fogadják a holland külügyminisztert sem. „Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal” – mondta.

Szijjártó nem számít arra, hogy emiatt gazdasági hátrány éri az országot. A KSH adatai szerint a Hollandiával bonyolított forgalmunk mérlege: 1270 milliárd forint import és 914 milliárd forint export.

Szijjártó Péter külügyminiszter válaszol kérdésekre a V4-ek egy 2016-os találkozóján.
photo_camera Szijjártó Péter külügyminiszter válaszol kérdésekre a V4-ek egy 2016-os találkozóján. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Szijjártó szerint „Magyarország nem bokszzsák”, „a meghunyászkodás politikája lehet, hogy szokás volt eddig Magyarországon, de most már nem az”. Azt mondta, elfogadhatatlan, hogy Hollandia hivatalos képviselője egyenlőséget tesz az illegális bevándorlás ellen határozottan küzdő kormány és a terrorizmus közé. (A holland nagykövet azt mondta, a muszlim terroristák a globalizáció vesztesei, akik ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet, és „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”)

Jelenleg egyébként az Egyesült Államoknak is csak ügyvivője van Budapesten, és korábban az Egyesült Királyságnak is az volt egy ideig. Most nekünk is az lesz Hollandiában. (Amúgy is éppen felújítják a hágai nagykövetségünket, így az most egy ideiglenes helyen működik.)

Szijjártó Péter tegnap arra hivatkozva, hogy „Európa biztonsági helyzete soha nem volt olyan rossz a modern történelmi korszakban, mint most”, bejelentette, hogy 80 fővel növelik a magyar konzulok számát.

Márciusban Törökország indított diplomáciai háborút Hollandia ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.