A távozó holland nagykövet szerint nem pénzelhetik a korrupciót

2017 augusztus 24., csütörtök 6:25
340

Interjút adott a 168 órának Gajus Scheltema, aki 2013 óta Hollandia budapesti nagykövete, de most távozik posztjáról. Scheltema több, diplomatához képest kifejezetten érdekes dolgot is mond a cikkben.

Szerinte Magyaroszágon csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk. Ez szerinte „klasszikus marxista világlátás”.

A barcelonai merénylet kapcsán Scheltema arra hívja fel a figyelmet, hogy a muszlim terroristák a globalizáció vesztesei, akik ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. 

„Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”

Látott már olyan országokat, ahol könnyebb volt a döntéshozókkal egyeztetni, Varga Mihállyal és Orbán Viktorral például soha nem jött össze a találkozó. Ugyanakkor „Szijjártó Péterrel mindig szívélyes, baráti hangulatban” tárgyalt.

A legérdekesebb azonban az interjúnak az a része, amelyben a leköszönő nagykövet arról beszél, hogy „Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert.”

Scheltema szerint „sokkal átláthatóbbá, elszámoltathatóbbá, ellenőrizhetőbbé kell tenni a rendszert. A pénz jelenleg a helyi kormányokhoz folyik, és azt csinálnak vele, amit akarnak, ezen változtatni kell.” 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt