A távozó holland nagykövet szerint nem pénzelhetik a korrupciót

gazdaság
2017 augusztus 24., 06:25
comments 335

Interjút adott a 168 órának Gajus Scheltema, aki 2013 óta Hollandia budapesti nagykövete, de most távozik posztjáról. Scheltema több, diplomatához képest kifejezetten érdekes dolgot is mond a cikkben.

Szerinte Magyaroszágon csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk. Ez szerinte „klasszikus marxista világlátás”.

A barcelonai merénylet kapcsán Scheltema arra hívja fel a figyelmet, hogy a muszlim terroristák a globalizáció vesztesei, akik ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. 

„Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”

Látott már olyan országokat, ahol könnyebb volt a döntéshozókkal egyeztetni, Varga Mihállyal és Orbán Viktorral például soha nem jött össze a találkozó. Ugyanakkor „Szijjártó Péterrel mindig szívélyes, baráti hangulatban” tárgyalt.

A legérdekesebb azonban az interjúnak az a része, amelyben a leköszönő nagykövet arról beszél, hogy „Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert.”

Scheltema szerint „sokkal átláthatóbbá, elszámoltathatóbbá, ellenőrizhetőbbé kell tenni a rendszert. A pénz jelenleg a helyi kormányokhoz folyik, és azt csinálnak vele, amit akarnak, ezen változtatni kell.” 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.