A távozó holland nagykövet szerint nem pénzelhetik a korrupciót

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Interjút adott a 168 órának Gajus Scheltema, aki 2013 óta Hollandia budapesti nagykövete, de most távozik posztjáról. Scheltema több, diplomatához képest kifejezetten érdekes dolgot is mond a cikkben.

Szerinte Magyaroszágon csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk. Ez szerinte „klasszikus marxista világlátás”.

A barcelonai merénylet kapcsán Scheltema arra hívja fel a figyelmet, hogy a muszlim terroristák a globalizáció vesztesei, akik ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. 

„Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.”

Látott már olyan országokat, ahol könnyebb volt a döntéshozókkal egyeztetni, Varga Mihállyal és Orbán Viktorral például soha nem jött össze a találkozó. Ugyanakkor „Szijjártó Péterrel mindig szívélyes, baráti hangulatban” tárgyalt.

A legérdekesebb azonban az interjúnak az a része, amelyben a leköszönő nagykövet arról beszél, hogy „Nem pénzelhetjük a korrupciót, nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert.”

Scheltema szerint „sokkal átláthatóbbá, elszámoltathatóbbá, ellenőrizhetőbbé kell tenni a rendszert. A pénz jelenleg a helyi kormányokhoz folyik, és azt csinálnak vele, amit akarnak, ezen változtatni kell.” 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.