A polgármester azt állítja, hogy Ferencvárosban vezetnek egy titkos VIP parkolási listát, amiről neki fogalma sem volt

Budapest
2018 február 06., 05:09

„Háború, puccs, korrupció, bűncselekmény.” 

Ilyen kemény szavak röpködtek Fiala János reggeli műsorában, ami a Ferencvárosi Önkormányzat támogatásával fut a Civil Rádión és aminek állandó vendége Bácskai János, IX. kerületi polgármester. A fenti kijelentések a legutóbbi videónk kapcsán hangoztak el, amiben azzal foglalkoztunk, hogy a polgármester barátja, Rudits Tibor kerületi kéményes autója jogszabályellenesen kaphatott ingyenes parkolási lehetőséget, ugyanis nem kerületi lakos. Most kiderült, hogy ennél jóval súlyosabb ügyről van szó. Előzmény:

link Forrás

A polgármestert megvezették

Fiala János műsora a totálisan talajt vesztett magyar médián belül is különlegességnek számít. A rádiós legtöbbször nem egyszerűen alákérdez alanyának, hanem szinte szóvivője, kommunikációs testőre a polgármesternek. De az is előfordul, hogy kikéri magának és felháborodott szitkozódásba kezd, ha valaki kritizálja vendége munkáját. Szóval az Echo tévé akármelyik adása Fiala János műsorához képest egy igazságra szomjas őrkutya. 

photo_camera Fiala János pihen a Balaton Sound VIP-ben.

Ezért is volt különleges a február 2. adás, amiben ismét Bácskai János volt a vendég, és ahol ugyan óvatosan, de felmerült, hogy a IX. kerületi önkormányzat és a korrupció nem is állnak annyira távol egymástól. Fiala János úgy interpretálta az esetet, hogy a polgármester csak ártatlan szemlélője az eseményeknek, akit csőbe húztak, és valójában az egész ügy egy szövevényes puccskísérlet része lehet, de Bácskai félrebeszélés nélkül kijelentette, hogy bűncselekmény történt az önkormányzati cégnél.  

A titkos VIP lista

Bácskai János egy, a mi anyagunkban feltárt esetnél sokkal súlyosabb visszaélésről számolt be: állítása szerint Rudits Tibor gépkocsija nem a sima lakossági listára került fel, ahol értelemszerűen a kerületi lakosok autói szerepelnek, amelyek ingyenesen parkolhatnak, hanem az önkormányzat tulajdonában álló vagyonkezelőben vezetnek egy párhuzamos parkolási VIP listát, aminek ő a létezéséről korábban nem is tudott, és azt sem tudja, hogy ezt ki hozta létre, kik kerületek fel rá, és milyen alapon. 

Jelenleg annyit tud, hogy a FEV IX. Zrt-ben valaki, akinek hozzáférése van a vállalatirányítási rendszerhez, létrehozott egy olyan (nem nyilvános) adatbázist, amit az összes parkolóőr ismert, ezért a listán lévő autókat a kerületben nem bírságolják, tehát a kiváltságosok ingyenes parkolhattak az egész kerületben. A birtokunkba jutott listán 25 jármű szerepel, azt viszont nem tudjuk, hogy ez a teljes VIP lista-e vagy az ennél bővebb.

photo_camera A VIP lista. A sárgával kihúzott Rudits Tibor fekete BMW-je.

A kincstárnok és a kéményes

Próbáltuk megszólaltatni Martos Dánielt, a vagyonkezelő vezérigazgató-helyettesét, aki a kerületi parkolási ügyek fő felelőse, de nem könnyű vele beszélni, ami ezen a korábbi felvételen is látszik. Szinte forradalmasította a kérdések elöli menekülést:

link Forrás

Azt akartuk megtudni, hogy tudott-e a titkos parkolási listáról, és hogy kik és mi alapján kerülhettek fel arra. Ez azért is érdekes, mert Martos Dániel sok izgalmas szálon kötődik Rudits Tiborhoz, akinek a gépjárműve szerepel a listán. 

1. 2011-ben Martos Dániel kezdeményezésére jött létre a Vállalkozók Ferencvárosért Egyesület, aminek később Rudits lett az alelnöke, és ami jelenleg is a vagyonkezelőhöz van bekötve.

photo_camera Fotó: FEV IX.

2. Martos hozzátartozója és Rudits hozzátartozója pont ugyanabban az EU-s pénzből felújított Tűzoltó utcai házban nyert lakáspályázatot. Az elhíresült lakáspályázatokat már az ügyészség is vizsgálja. A gazdasági bizottságnak, ami döntött a pályázatokról, Martos Dániel is a tagja volt.

3. Egymás után minden évben Rudits cége, a Kéményszervíz 1989 nyeri a vagyonkezelő, tehát Martosék által kiírt évi 150 milliós kéményfelújítási pályázatot.

4. Ruditshoz szorosan köthető személyek (például olyan személy, aki ugyanazon a lakcímen lakott, mint ő maga) 2013-ban közel 100 millió forintból újíthatták fel  a Páva utca egyik szakaszát. A terület önkormányzati képviselője akkor Martos Dániel volt, aki az ünnepélyes átadásakor Bácskai Jánossal közösen vágta át a szalagot.

Martos Dániel és Bácskai János átadják a felújított Páva utcát.
photo_camera Martos Dániel és Bácskai János átadják a felújított Páva utcát. Fotó: ferencvaros.hu

5. És  egy utolsó érdekes adat: mindketten, Martos és Rudits is letiltották a telefonszámomat. Ezért nem tudtuk elérni őket, de a kincstárnoknál levélben érdeklődünk. 

Bácskai János teljes körű külső és belső vizsgálatot ígért az ügyben, Baranyi Krisztina az Együtt képviselője azt írja oldalán, hogy feljelentést tesz hűtlen kezelés és csalás miatt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.