Egy nagymenő, aki 25 éve nem tud veszíteni

PÉNZ
2017 augusztus 24., 02:26
comments 158

Fennakadás nélkül pörög tovább a ferencvárosi biznisz. A IX. kerületi zűrös ügyek kulcsfigurája, Bácskai János polgármester vitorláscsapattársa ismét százmilliós pályázatot rántott be.

Bácskai és Rudits hajója Das Boot néven fut
photo_camera Bácskai és Rudits hajója Das Boot néven fut

Kicsoda Rudits Tibor? Emlékeztetőül néhány ügy, amiben a vállalkozó érintett.

Prioritás

photo_camera Rudits Tibor 

Rudits Tibor számos zűrös ügyben érintett, de amit mindenki tud, hogy 25 éve ő a kerület kéményese, az életmentő, aki a váratlanul veszélyessé váló önkormányzati kéményeket hozza helyre.  Ezzel a munkával kapcsolatban van egy ellentmondás, amiről Gegesy Ferenc (húsz éven át vezette a kerületet) is ír könyvében.

20 év alatt nagy baj nem történt, az ilyen kiadásaink sem voltak elviselhetetlenül nagyok. Ezek a kiadások azonban 2000 és 2005 között 25 millióról 220 millióra növekedtek, amelynek meghatározó tétele a veszélyes kémények felújítása volt. Nem gondoltam, hogy 10 év után hirtelen romlani kezdett a kémények állapota, miközben nagy ütemben újítottuk fel, vagy bontottuk el a legrosszabb állapotban lévő lakóházainkat.”

A vagyonkezelő évről évre kiírja a pályázatot, amit évről évre Rudits Tibor cége a Kéményszervíz 1989 kft. nyer el. Ha rápillantunk Ferencváros költségtervezetére, akkor azt látjuk, hogy ezeknél a felújításoknál nincs is nagyon kiemeltebb feladat a kerületben. Erre a területre a testület, szinte példátlan módon, 2021-ig, kurzuson átívelve félretett évi 150 millió forintot.  

De ha jobban megnézzük ezeket a felújításokat, akkor tragikomikus esetekbe ütközünk. 

Mielőtt eladják, még ráhúzzák a kéményt

A Lónyay utca 26. a kerület egyik különleges háza, műemléki védettséget élvez, 1838 óta álló önkormányzati épület, de évtizedek óta elhanyagolják. Egy dologra viszont hajlandók voltak pénzt áldozni, az pedig a kéményfelújítás. 2015 júniusában csaknem harmincmillió (29.754.329 Ft) forintból új kéményeket húztak fel ez épület tetejére. 

Zsírúj kémény a bontásra váró házon.
photo_camera Zsírúj kémény a bontásra váró házon.

A munkával az a gond, hogy a kéményfelújítás után az önkormányzat úgy döntött, hogy a lakókat kiköltözteti, és eladja az épületet. Rudits Tibor vállalkozása jól járt az utolsó pillanatban jött megbízással, az adófizetők viszont sok pénzt buktak.

De ennél is látványosabbak a Koppány utcai kémények ügye, amiket egy omladozó, részben már befalazott, bontásra váró házon újítottak fel majdnem 22 millió forintból. Miközben a ház elektromos hálózatát hagyták életveszélyessé válni, emiatt áprilisban tűz ütött ki a házban. 

photo_camera A lakások már befalazva, a kémény viszont patent. 

300 millió 

Jancsó Andrea (LMP), kerületi képviselő blogjáról értesültünk, hogy Rudits Tibor cége, hat vetélytársát megelőzve, ismét behúzta a kerületi pályázatot. 2019. április 30-ig a Ferencváros közigazgatási területén az ő cége menti meg az önkormányzati házakban kémény miatt életveszélybe kerülő lakosokat. 

A beszerzés végleges összértéke (ÁFA nélkül): 299 000 000 forint

Ha kíváncsi, hogy Rudits Tibor hogyan ugrik be pár nejlonzacskóval a kerületi fideszes parlamenti képviselőhöz, és utána hogyan távozik a zacskók nélkül, akkor nézze meg a ferencvárosi hálózatról szóló videónkat!

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.