Ebbe még a fideszes politikus is belevörösödött

Budapest
2017 szeptember 11., 14:40
comments 347

Miután kiderült, hogy Ferencvárosban a fideszes politikusok, rokonaik, illetve kerületi hivatalnokok beköltöztek a legvonzóbb önkormányzati lakásokba, az ügyészség nyomozást indított. A vizsgálat jelenleg is tart, a sajtóban pedig továbbra is egymás után kerülnek napvilágra a lakásügy újabb és újabb fordulói.

Miközben a IX. kerületben az ingatlanárak és az albérletárak az egekbe szöktek, miniszteri tanácsadó, fideszes polgármester gyerekei, a kerületi újság főszerkesztője, a fideszes parlamenti képviselő sofőrje, a volt alpolgármestere gyereke, és még sokan mások beköltöztek a közvagyont képező lakásokba. 

Szeptember 6-án a polgármesternek és az önkormányzatnak lehetősége nyílt, hogy jelezze, visszavesznek a tempóból. Legalább addig, amíg le nem zárul a nyomozás. Nem éltek a lehetőséggel.

A védett ház, sok fontos lakóval

6-án a ferencvárosi gazdasági bizottság döntött a kerület egyik legértékesebb házának, a Tűzoltó utca 66. lakásainak a sorsáról. Ezt az épületet a kerületben csak úgy emlegetik, hogy a „védett ház”, mivel számos kerületi képviselő, hivatalnok és rokon költözött be a legjobb lakásokba. Az épület több szintes, illetve tetőtéri lakásai mindenkit lázba hoznak, akik tudnak a létezéséről. Hatalmas tetőteraszáról ellátni egészen a Gellért-hegyig.

photo_camera Tűzoltó utca 66, a „védett ház”. 

A 2010-ben sok százmillió közpénzből felújított házban nyert lakásbérleti jogot a kerületi kincstárnok, Martos Dániel unokahúga, Barakonyi Anett. A kerületi kéményes, Rudits Tibor közvetlen érdekeltségébe is jutott egy újabb lakás. Ebben a házban él a volt kerületi jegyző. A nyertesek között van dr. Görgényi Máté kerületi fideszes képviselő édesanyja is. (Ebben a rendszerben gyakran előfordul, hogy a döntéshozók rokonaik, bizalmasaik nevén pályáznak a lakásokra, majd maguk költöznek be.) 

A mostani döntés látszólag arról szólt, hogy az eddigi határozott időre kötött szerződéseket meghosszabbítják, újrakötik, de már nem határozott, hanem határozatlan időre.  A határozatlan idejű szerződés erejét egy korábbi közmeghallgatáson így fogalmazta meg Bácskai János polgármester:

„Van Önnek egy határozatlan idejű bérleti szerződése, ennél atombiztosabb szerződést nem nagyon tudok elképzelni. Szemben egy magán tulajdonossal, aki bármelyik pillanatban kirakhatja.”

A Weiszgáberek tízmilliókat kaszálnak

De nem csak az a lényeg, hogy így már nem könnyű kirakni a bérlőt az ingatlanból, hanem hogy határozatlan idejű szerződéssel a zsebében a bérlő már könnyedén megszerezheti az önkormányzati lakást. Ez az ingatlanok nagyon kedvezményes felvásárlásának előszobája. A szerződéssel szinte automatikusan együtt jár egy akció, ami szerint féláron megvásárolható a lakás. Már csak a megfelelő értékbecslőt kell felkérni, aki megfelelően olcsóra becsüli az ingatlant. És az igazán szerencsések baráti fizetési határidőt kapnak az önkormányzattól.

Konkrét példa erre Weiszgáber Brigitta esete. Ő a Viola utcában nyert lakásbérleti pályázatot. A frissen felújított, hatvan négyzetméteres lakást Szabó János ingatlanbecslő 13,3 millióra becsülte. (A hasonló paraméterű lakásokat egyébként 30 - 40 millióért árulják.) Az önkormányzat gond nélkül megadta rá az 50%-os kedvezményt, és természetesen a nagyon kedvező fizetési határidőt.

Tehát Weiszgáber Brigittának egy felújított, hatvan négyzetméteres lakásért 6,5 milliót kell befizetnie az önkormányzat kasszájába. A fizetési határidő 2030. Weiszgáber Brigitta nem sokáig örült a remek új lakásnak, szinte azonnal meghirdette. Az ingatlan.com-on már reális, piaci áron, 31-32 millióért jelent meg a lakás, tehát Weiszgáber akár 25 millió forintos haszonnal zárhatta a tranzakciót. Illetve, mivel 2030-ig egy fillért sem kell fizetnie, ha addig eladja a lakást, gyakorlatilag 25 millió forint készpénzt kapott a Ferencvárostól. 

A felújított Viola utcai ház és a tájékoztató az önkormányzati szerződésről.
photo_camera A felújított Viola utcai ház és a tájékoztató az önkormányzati szerződésről. Fotó: Google Maps/Önkormányzat/Ingatlanos portál

A fenti példa azért is érdekes, mert  most szeptember 6-án a gazdasági bizottság egy másik Weiszgábernek, Weiszgáber Gusztávnénak is megerősítette a szerződését. A rokon a Tűzoltó utca 66. tetőterében egy 3 szobás, összkomfortos, 97,97 négyzetméter alapterületű lakásba költözhet be, amihez óriási tetőterasz is tartozik. 

photo_camera A ház sarkán látható  a terasz. 

Weiszgáberék neve számos zűrös kerületi ügy kapcsán felbukkan. Névleg ő az üzemeltetője a kerületi információs központnak, de kerületi kátyúzó és útépítő cégben is felbukkant a neve. Szorosan kötődik a zűrös kerületi ügyekben folyton felbukkanó  vállalkozójához, Rudits Tiborhoz, Bácskai János polgármester vitorláscsapattársához. 

photo_camera Rudits Tibor, a kéményes

Martos Dániel kerületi vagyonkezelő, fideszes politikus unokahúgának is megerősítették a szerződését. Ő egy kétszobás, 60,90 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakásba költözhet be. Martostól korábban megkérdeztük, hogy van-e érdekeltsége az önkormányzati lakások környékén, de egy virtuóz testcsellel eliszkolt a kérdés elől.  

link Forrás

Pirulva, de tartózkodott

A legkülönlegesebb talán a fideszes Görgényi Máté esete. A kerületi képviselő édesanyja nyert a pályázaton, a valóságban viszont Görgényi Máté és családja lakik a védett ház emeletes lakásában. Görgényi nem akárki: a kerületi lakásokról döntő hét fős gazdasági bizottság tagja, tehát a saját bérleti szerződéséről hozhatott döntést múlt hét szerdán. 

photo_camera Görgényi Máté, Fidesz, Ferencváros

De ez nem ment zökkenőmentesen. A bizottság szeptember 6-i ülésén a hét tagból négy nem jelent meg vagy nem kapcsolta be a szavazógépét, köztük volt Görgényi is. Bent volt az ülésen, de nem kapcsolta be a gépet. Így, a megfelelő létszám hiányában, döntésképtelen volt a bizottság. A jelenlévők beszámolói szerint Görgényi Máté láthatóan nem akart szavazni az érdekeltségébe tartozó szerződésről, csak zavartan, piruló arccal ült, és nem moccant, míg végül Bácskai János polgármester adta meg neki a lelkierőt a döntéshez, unszolására üzembe helyezte a szavazógépét, és egy magabiztos tartózkodással hosszútávra bebiztosította családja lakhatását.

Eközben Ferencvárosban több mint ezer család vár arra, hogy piaci áron lakást bérelhessen az önkormányzattól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.