Ebbe még a fideszes politikus is belevörösödött

2017 szeptember 11., hétfő 14:40
351

Miután kiderült, hogy Ferencvárosban a fideszes politikusok, rokonaik, illetve kerületi hivatalnokok beköltöztek a legvonzóbb önkormányzati lakásokba, az ügyészség nyomozást indított. A vizsgálat jelenleg is tart, a sajtóban pedig továbbra is egymás után kerülnek napvilágra a lakásügy újabb és újabb fordulói.

Miközben a IX. kerületben az ingatlanárak és az albérletárak az egekbe szöktek, miniszteri tanácsadó, fideszes polgármester gyerekei, a kerületi újság főszerkesztője, a fideszes parlamenti képviselő sofőrje, a volt alpolgármestere gyereke, és még sokan mások beköltöztek a közvagyont képező lakásokba. 

Szeptember 6-án a polgármesternek és az önkormányzatnak lehetősége nyílt, hogy jelezze, visszavesznek a tempóból. Legalább addig, amíg le nem zárul a nyomozás. Nem éltek a lehetőséggel.

A védett ház, sok fontos lakóval

6-án a ferencvárosi gazdasági bizottság döntött a kerület egyik legértékesebb házának, a Tűzoltó utca 66. lakásainak a sorsáról. Ezt az épületet a kerületben csak úgy emlegetik, hogy a „védett ház”, mivel számos kerületi képviselő, hivatalnok és rokon költözött be a legjobb lakásokba. Az épület több szintes, illetve tetőtéri lakásai mindenkit lázba hoznak, akik tudnak a létezéséről. Hatalmas tetőteraszáról ellátni egészen a Gellért-hegyig.

Tűzoltó utca 66, a „védett ház”. 

A 2010-ben sok százmillió közpénzből felújított házban nyert lakásbérleti jogot a kerületi kincstárnok, Martos Dániel unokahúga, Barakonyi Anett. A kerületi kéményes, Rudits Tibor közvetlen érdekeltségébe is jutott egy újabb lakás. Ebben a házban él a volt kerületi jegyző. A nyertesek között van dr. Görgényi Máté kerületi fideszes képviselő édesanyja is. (Ebben a rendszerben gyakran előfordul, hogy a döntéshozók rokonaik, bizalmasaik nevén pályáznak a lakásokra, majd maguk költöznek be.) 

A mostani döntés látszólag arról szólt, hogy az eddigi határozott időre kötött szerződéseket meghosszabbítják, újrakötik, de már nem határozott, hanem határozatlan időre.  A határozatlan idejű szerződés erejét egy korábbi közmeghallgatáson így fogalmazta meg Bácskai János polgármester:

„Van Önnek egy határozatlan idejű bérleti szerződése, ennél atombiztosabb szerződést nem nagyon tudok elképzelni. Szemben egy magán tulajdonossal, aki bármelyik pillanatban kirakhatja.”

A Weiszgáberek tízmilliókat kaszálnak

De nem csak az a lényeg, hogy így már nem könnyű kirakni a bérlőt az ingatlanból, hanem hogy határozatlan idejű szerződéssel a zsebében a bérlő már könnyedén megszerezheti az önkormányzati lakást. Ez az ingatlanok nagyon kedvezményes felvásárlásának előszobája. A szerződéssel szinte automatikusan együtt jár egy akció, ami szerint féláron megvásárolható a lakás. Már csak a megfelelő értékbecslőt kell felkérni, aki megfelelően olcsóra becsüli az ingatlant. És az igazán szerencsések baráti fizetési határidőt kapnak az önkormányzattól.

Konkrét példa erre Weiszgáber Brigitta esete. Ő a Viola utcában nyert lakásbérleti pályázatot. A frissen felújított, hatvan négyzetméteres lakást Szabó János ingatlanbecslő 13,3 millióra becsülte. (A hasonló paraméterű lakásokat egyébként 30 - 40 millióért árulják.) Az önkormányzat gond nélkül megadta rá az 50%-os kedvezményt, és természetesen a nagyon kedvező fizetési határidőt.

Tehát Weiszgáber Brigittának egy felújított, hatvan négyzetméteres lakásért 6,5 milliót kell befizetnie az önkormányzat kasszájába. A fizetési határidő 2030. Weiszgáber Brigitta nem sokáig örült a remek új lakásnak, szinte azonnal meghirdette. Az ingatlan.com-on már reális, piaci áron, 31-32 millióért jelent meg a lakás, tehát Weiszgáber akár 25 millió forintos haszonnal zárhatta a tranzakciót. Illetve, mivel 2030-ig egy fillért sem kell fizetnie, ha addig eladja a lakást, gyakorlatilag 25 millió forint készpénzt kapott a Ferencvárostól. 

A felújított Viola utcai ház és a tájékoztató az önkormányzati szerződésről. Fotó: Google Maps/Önkormányzat/Ingatlanos portál

A fenti példa azért is érdekes, mert  most szeptember 6-án a gazdasági bizottság egy másik Weiszgábernek, Weiszgáber Gusztávnénak is megerősítette a szerződését. A rokon a Tűzoltó utca 66. tetőterében egy 3 szobás, összkomfortos, 97,97 négyzetméter alapterületű lakásba költözhet be, amihez óriási tetőterasz is tartozik. 

A ház sarkán látható  a terasz. 

Weiszgáberék neve számos zűrös kerületi ügy kapcsán felbukkan. Névleg ő az üzemeltetője a kerületi információs központnak, de kerületi kátyúzó és útépítő cégben is felbukkant a neve. Szorosan kötődik a zűrös kerületi ügyekben folyton felbukkanó  vállalkozójához, Rudits Tiborhoz, Bácskai János polgármester vitorláscsapattársához. 

Rudits Tibor, a kéményes

Martos Dániel kerületi vagyonkezelő, fideszes politikus unokahúgának is megerősítették a szerződését. Ő egy kétszobás, 60,90 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakásba költözhet be. Martostól korábban megkérdeztük, hogy van-e érdekeltsége az önkormányzati lakások környékén, de egy virtuóz testcsellel eliszkolt a kérdés elől.  

Pirulva, de tartózkodott

A legkülönlegesebb talán a fideszes Görgényi Máté esete. A kerületi képviselő édesanyja nyert a pályázaton, a valóságban viszont Görgényi Máté és családja lakik a védett ház emeletes lakásában. Görgényi nem akárki: a kerületi lakásokról döntő hét fős gazdasági bizottság tagja, tehát a saját bérleti szerződéséről hozhatott döntést múlt hét szerdán. 

Görgényi Máté, Fidesz, Ferencváros

De ez nem ment zökkenőmentesen. A bizottság szeptember 6-i ülésén a hét tagból négy nem jelent meg vagy nem kapcsolta be a szavazógépét, köztük volt Görgényi is. Bent volt az ülésen, de nem kapcsolta be a gépet. Így, a megfelelő létszám hiányában, döntésképtelen volt a bizottság. A jelenlévők beszámolói szerint Görgényi Máté láthatóan nem akart szavazni az érdekeltségébe tartozó szerződésről, csak zavartan, piruló arccal ült, és nem moccant, míg végül Bácskai János polgármester adta meg neki a lelkierőt a döntéshez, unszolására üzembe helyezte a szavazógépét, és egy magabiztos tartózkodással hosszútávra bebiztosította családja lakhatását.

Eközben Ferencvárosban több mint ezer család vár arra, hogy piaci áron lakást bérelhessen az önkormányzattól.