Érvénytelen lett a bulinegyedről szóló népszavazás

népszavazás
2018 február 18., 20:19

Vasárnap tartották a helyi népszavazást a VII. kerületben a Károly körút-Király utca-Erzsébet körút-Rákóczi út határolta területen, vagyis a bulinegyedben működő szórakozóhelyek nyitvatartásának korlátozásáról.

A helyi önkormányzati képviselők által kezdeményezett népszavazás sikere esetén a szórakozóhelyeknek éjfél és hajnal hat óra között zárva kellett volna tartaniuk.

A népszavazás viszont érvénytelen lett, az Index szerint a választásra jogosultak kevesebb, mint 20 százaléka ment el szavazni, és 50 százalék kellett volna az érvényességhez. A nem hivatalos eredmények szerint 4500-an arra szavaztak, hogy éjfélkor zárjanak be a vendéglátóhelyek, 2400-an arra, hogy ne.

A VII. kerületi önkormányzat közleménye szerint a jogosultak 15,89 százaléka, összesen 6918 fő adta le a szavazatát. Mint írták, 4572-en az éjféli zárórára voksoltak, míg 2316-an az éjfél utáni nyitva tartás mellett foglaltak állást, további 30 szavazat érvénytelen volt. Az önkormányzat azt is jelezte: az eredménytől függetlenül a városvezetés olyan törvényalkotást kezdeményez, amely az ott lakók életkörülményeinek további javulását, védelmét és biztonságát segíti elő.

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület, amely ellenezte a zárvatartást, az urnazárás után közölte, hogy szerintük a számok azt mutatják, hogy még az érintett belső-erzsébetvárosi lakók többsége sem vett részt a népszavazáson. Szerintük az alacsony részvételből arra lehet következtetni, hogy a lakók többsége nem ért egyet a korlátozást kezdeményező egyesülettel.

Garai Dóra, az éjféli záróra mellett kampányoló Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport szóvivője szerint hatalmas siker, hogy anyagi háttér nélkül, ellenszélben és manipulációk ellenére ez az eredmény született, ami "nagyon tisztán és egyértelműen megmutatja, mit szeretnének a lakók a kerületben". A részvételi arányt az önkormányzat súlyos kudarcának nevezte, mondván, a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást a referendumról, és emlékeztetett arra, hogy a polgármester és helyettese is jelezte korábban, hogy nem az érvényességhez, hanem az igenek többségbe kerüléséhez kötik "a lakók akaratának figyelembe vételét".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.