Kerényi Miklós Gábor és Pozsgai Zsolt választotta ki a Nemzeti Könyvtár új köteteit

POLITIKA
2018 március 01., 14:51

„Tíz memoár jelent meg egyszerre, ezzel fejezzük be a sorozatot” - emelte ki Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott Nemzeti Könyvtár új köteteinek bemutatóján a parlamentben. Hozzátette: ez az összeállítás nagyon "sok műfajú", szerepel benne napló, valódi memoár, levélfolyam, de igazi szépirodalmi alkotás is.

  • Árva Bethlen Kata önéletírásánál Bencsik Gábor sorozatszerkesztő szerint fontos volt, hogy ne csak férfik szerepeljenek a sorozatban, hanem „asszonyírók” is.
  • Gróf Széchenyi István Naplóját az Újszínház körüli botrányban ismertté vált Pozsgai Zsolt szerkesztette, aki az MTI tudósítása szerint az eredeti szövegből kivette a szerinte már nehezen kontextusba helyezhető részeket és kevésbé érdekes történeteket, így gyakorlatilag „egy hosszú monodrámát” írva.
  • Rákosi Jenő színházigazgató visszaemlékezéseit a zaklatási botrányba belebukott Kerényi Miklós Gábor ajánlotta a sorozatba.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Bencsik Gábor újságíró és Pozsgai Zsolt drámaíró, a Nemzeti Könyvtár sorozat szerkesztői a sorozat új köteteinek bemutatóján az Országházban 2018 márciusában
photo_camera Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Bencsik Gábor újságíró és Pozsgai Zsolt drámaíró, a Nemzeti Könyvtár sorozat szerkesztői a sorozat új köteteinek bemutatóján az Országházban Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy Kánon címmel szeptemberben megjelenik még egy ráadás kötet: a sorozat 101. darabja bemutatja azt a csaknem 100 írót, akit a Nemzeti Könyvtár sorozat felvonultat és azt a húszat is, akik szerzői jogi problémák miatt nem kerülhettek bele a válogatásba, de ettől még a nemzeti kánon tagjai. Közöttük van mások mellett Molnár Ferenc, Teller Ede, Csurka István és Kertész Imre is - írja az MTI.

A most lezáruló Nemzeti Könyvtár végig különleges vállalkozás volt: százmilliók folytak el rá, a könyvszakma kiakadt, és a nagy nemzeti klasszikusok közé bekerült Bayer Zsolt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.