Ma választhatják meg élete hátralevő részére Kína elnökének Hszi Csin-pinget

külföld
2018 március 11., 06:18

Vasárnap történelmi pillanat lesz Kína életében. Majd harminc év után eltörlik az elnökséget két ötéves ciklusra korlátozó szabályt, így elvben Hszi Csin-ping öt év múlva, második terminusa végén is hatalmon maradhat.

Kínában Mao uralma után, annak rossz tapasztalatai miatt döntöttek az elnöki hatalom korlátozásáról, a vezetés tízévenkénti cseréjéről. Az ettől való ellépést már jelezte, hogy tavaly, Hszi második ötéves ciklusának kezdetén a párt éves kongresszusán nem választottak a felső vezetésbe egyértelmű utódjelöltet - sőt, csak olyanok vannak Hszin kívül a vezetésben, akik koruk miatt már nem is lehetnének elnökök.

Hszi egyeduralmi törekvéseit jelezte az is, hogy a "Hszi Csin-ping-i gondolat" pártalkotmányba emelésével gyakorlatilag a Kínai Népköztársaság alapítója, Mao mellé emelte magát a pártpantheonban. A parlamenthez február végén benyújtott pártjavaslat a tízéves mandátum eltörléséről pedig már egyértelművé tette, hogy Hszi egyeduralomra tör, és ebben a párt is támogatja.

Bár arra nem lehet számítani, hogy a parlament ne szavazná meg a párt határozatait, a BBC elemzése szerint lehet némi jele majd ellenállásnak. Ez leginkább abban mutatkozhat meg, hogy a 2980 parlamenti képviselő némelyike távol maradhat majd a szavazástól. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.