Az Egyesült Királyság kiutasít 23 orosz diplomatát, és felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával

külföld
2018 március 14., 13:01

A brit kormány bejelentette, hogy kiutasít 23 orosz diplomatát, válaszul arra, hogy Moszkva nem adott hiteles magyarázatot az angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletre, amit Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal ellen követtek el idegméreg felhasználásával.

Theresa May miniszterelnök bejelentette, hogy felfüggesztenek minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal: visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és brit illetékesek nem lesznek ott a nyári oroszországi foci-vébén.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pár órával korábban azt mondta, Moszkvának semmilyen formában nem volt köze a gyilkossági kísérlethez, és Oroszország elutasítja az ellene felhozott teljesen alaptalan brit vádakat, amiket semmiféle bizonyíték nem támaszt alá. „Reméljük, hogy a józan ész kerekedik majd felül, és más országok legalább felteszik maguknak a kérdést, hogy tényleg van-e valamilyen bizonyíték, és hogy valóban megalapozott-e a Moszkvát célzó megtorlás” – mondta Peszkov, aki szerint Moszkva továbbra is nyitott a Nagy-Britanniával folytatandó együttműködésre, de ha London bármilyen megtorló intézkedést tesz, arra Oroszország válaszolni fog.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szkripal-üggyel kapcsolatban azt mondta szerdán, hogy nem sikerült előrébb jutni a Nagy-Britanniával fellángolt vita rendezésében. Lavrov szerint a London által felhozott vád – miszerint nagy valószínűséggel Oroszország állt az idegméreggel elkövetett támadás mögött – nem tekinthető szilárd vagy komoly állításnak, ez inkább csak politikai mutatvány, aminek az a célja, hogy félrevezessék a nemzetközi közösséget. Azt is mondta, hogy London eddig nem kért hivatalosan információt a gyilkossági kísérletben használt idegméregről, márpedig Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy London ezt a lépést megtegye. Szerinte Oroszországnak nem volt indítéka arra, hogy megtámadja Szkripalt, inkább olyan szereplők tehetők ezért felelőssé, akiknek érdekében áll oroszellenes érzelmeket szítani.

Kedden éjfélkor lejárt a brit kormány által kitűzött határidő arra, hogy Moszkva magyarázatot adjon a Szkripal-ügyre. A brit szakértői vizsgálat szerint olyan, fegyverként bevethető idegmérget használtak az egykori kettős ügynök és lánya megmérgezéséhez, aminek a hatóanyagait még a Szovjetunió fejlesztette ki a hidegháború idején. Theresa May brit kormányfő azt mondta: azt feltételezik, hogy Oroszországnak még mindig lehet gyártókapacitása a méreganyag előállítására.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint „nagy valószínűséggel” Moszkva áll a mérgezés mögött. „Teljes szolidaritásomat fejezem ki Theresa May brit miniszterelnökkel a nagy valószínűséggel Moszkva által sugalmazott brutális támadás után” – írta a Twitteren Tusk, aki hivatalos látogatáson van Helsinkiben. Szerdán a tervek szerint találkozik Juha Sipila finn kormányfővel, hogy egyebek között Nagy-Britannia unióból való kilépéséről tárgyaljanak. Tusk „kész” a Szkripal-ügyben Nagy-Britannia és Moszkva között keletkezett diplomáciai válságot felvenni a jövő héten Brüsszelben tartandó következő EU-s csúcstalálkozó napirendjére. Azt mondta, az EU megvárja London lépését, mielőtt még bármiről is döntene a volt ügynök és lánya megmérgezése ügyében. „Egy dolgot le kell szögezni: ebben a helyzetben létfontosságú a szolidaritásunk és az egységünk” – mondta.

Donald Tusk a Washington által az acél- és alumíniumimportra kivetett vámokra utalva felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy „az EU elleni kereskedelmi háború” helyett inkább zárja szorosabbra a sorait Oroszországgal szemben, mert „igazi barátok előtt ennek nyilvánvalónak kellene lennie: egy olyan helyzetben, amikor álhíreket terjesztenek, beavatkoznak a választásainkba és idegmérgekkel támadtak emberek ellen a területünkön, a válasznak nem transzatlanti civakodásnak, hanem transzatlanti egységnek kellene lennie”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.