Az oroszokat gyanúsítja a brit kormány az Angliába költözött kém megmérgezésével

2018 március 12., hétfő 17:42
105

A brit kormány szerint nagy valószínűséggel az oroszok felelősek a Szergej Szkripal, korábbi orosz kém és lánya megmérgezéséért- jelentette ki hétfőn Theresa May brit miniszterelnök. Szkripalékat március 4-én súlyos állapotban szállították az angliai Wiltshire megyében lévő Salisbury kerületi kórházának sürgősségi osztályára

A brit miniszterelnök szerint az ellenük felhasznált vegyület a novicsok méregcsaládba tartozik, amelyet az 1970-es, 1980-as években fejlesztettek ki a Szovjetunióban. Ezek a leghalálosabb idegmérgek, amelyet valaha előállítottak.

Tekintettel az idegméreg mibenlétére, valamint arra, hogy Oroszország már korábban is végrehajtott államilag támogatott merényleteket, a brit kormány nagyon valószínűnek tartja, hogy a Szkripalék elleni támadás mögött is Oroszország áll - mondta a brit miniszterelnök.

Az eset miatt Theresa May bekérette az orosz nagykövetet, mert tudni akarja, hogy állami akcióról van szó, vagy pedig nem tudják ellenőrizni, kikhez jutott az általuk kifejlesztett idegméregből. 

Szergej Szkripal egykori orosz kémet korábban hazájában elítéltek, amiért titkosügynökökről adott át információkat a brit titkosszolgálatoknak. Szkripal korábban az orosz katonai hírszerzésnél dolgozott, ezredesi rangban. Oroszország tagadja az érintettségét az ügyben. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt