Megmérgeztek egy árulásért elítélt orosz kémet Angliában

Szergej Szkripal 2006-ban Moszkvában, miután letartóztatták, amiért titkos információkat adott át az MI6-nekFotó: Misha Japaridze/ASSOCIATED PRESS

Vasárnap lezárták az angliai Wiltshire megyében lévő Salisbury kerületi kórházának sürgősségi osztályát, miután két súlyos állapotban lévő beteget - egy idősebb férfi és egy fiatalabb nőt - mérgezés miatt kellett ellátni. Az orvosok nem tudták azonnal biztosan felmérni, mi okozhatta a mérgezést, ezért az elszigetelés mellett döntöttek. A legfrissebb hírek szerint fentanillal mérgezték meg őket. 

Hétfőn a BBC már arról írt, hogy a két súlyos állapotban lévő beteg egyike a 66 éves Szergej Szkripal, egy egykori orosz kém, akit korábban hazájában elítéltek, amiért titkosügynökökről adott át információkat a brit titkosszolgálatoknak. Szkripal korábban az orosz katonai hírszerzésnél dolgozott, ezredesi rangban. 

2006-ban 13 év börtönre ítélték, de büntetéséből csak négy évet ült le, 2010-ben egy Egyesült Államok és Oroszország közti nemzetközi fogolycsere eredményeként Nagy-Britanniában kapott menedékjogot. A BBC azt írja, hogy 2010-ben Oroszország négy foglyot engedett át az amerikaiaknak tízért cserébe.  

A támadás másik áldozata egy harmincas éveiben járó nő: az ő esetleges kapcsolata Szkripallal egyelőre nem tisztázott. Az áldozatokat a város központjában lévő bevásárlóközpont épületéből szállították a kórházba vasárnap délután:

A Telegraph arról ír, hogy valószínűleg fentanillal mérgezhették meg Szkripalt és a nőt. A fentanil egy, a heroinnal akár ezerszer is halálosabb kábítószer, korábban a 444-en részletesen írtunk róla:

A támadás helyszínét és Salisbury város több környékét teljesen lezárták a rendőrök. Jelenleg is speciális szkafanderben közlekedő egységek mérik fel, hogy szükség van-e a közterületek fertőtlenítésére. (BBC / Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.