Az oroszok szerint ostobaság azt állítani, hogy közük lenne az orosz-brit kettősügynök megmérgezéséhez Londonban

külföld
2018 március 06., 15:27
comments 47

Ostobaságnak minősítette Boris Johnson brit külügyminiszternek az Angliában egyelőre tisztázatlan körülmények között mérgezést elszenvedett orosz-brit kettősügynökkel kapcsolatban a brit parlamentben elhangzott kijelentéseit kedden Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A 66 éves Szergej Szkripalt és 33 éves lányát, Juliját eszméletlenül találták hétfőn Salisburyben egy bevásárlóközpont előtt, és válságos állapotban szállították őket kórházba. Vélhetőleg megmérgezték őket, de még nem állapították meg, hogy ehhez milyen anyagot használtak.

link Forrás

"Bár hibás dolog lenne előítéletekkel közelíteni a nyomozáshoz, biztosíthatom róla a képviselőházat, hogy ha állami felelősségre utaló nyomokra bukkannak, akkor őfelsége kormánya ennek megfelelő szellemben és határozottan fog válaszolni" - tette hozzá Johnson. 

A brit diplomácia vezetője szerint Nagy-Britannia akár új szankciókat is kiszabhat Oroszországra.

"Nem akarok senkire ujjal mutogatni" - hangsúlyozta Johnson. "Azonban fel kell hívnom a világ minden kormányának figyelmét arra, hogy nem maradnak büntetlenül a Nagy-Britannia területén ártatlan életek kioltására tett kísérletek" - mondta a politikus. Hozzátette, hogy a brit részvétel az nyári oroszországi labdarúgó világbajnokságon nem mehet a normális úton tovább, ha bebizonyosodik, hogy az ügyben bebizonyosodik az orosz kapcsolat.

"Ez ostobaság!" - kommentálta a Johnson-nyilatkozatot az Interfax orosz hírügynökségnek Zaharova. Konsztantyin Koszacsov, a parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke úgy vélekedett, úgy tűnik hogy a brit külügyminisztérium vezetője nem jóhiszemű politikát folytatott, amikor hangot adott annak a meg nem erősített verziónak, amely szerint Oroszországnak köze van a Szkripal-incidenshez és ezzel nyomást gyakorolt a nyomozásra.

"Johnson szavait úgy értékelem, hogy azok elfogadhatatlanok az adott helyzetben, amikor még a brit rendőrség sem terrorcselekményként kezeli a történteket" - mondta.

Az ügyben a nyomozást egyébként a brit terrorellenes rendőrség vezeti.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője - információhiányra hivatkozva - nem kívánta kommentálni a mérgezéses ügyet.- Peszkov szerint Moszkva, bár nem kapott felkérést arra, hogy vegyen részt a történtek okainak feltárásában, mindig nyitott az együttműködésre. A szóvivő arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy Szkripal megtartotta-e orosz állampolgárságát. Azokkal az állításokkal kapcsolatban, amelyek szerint Oroszországnak köze lehet a történtekhez, a szóvivő megjegyezte, hogy az azokat hangoztató nyugati szakértők "nem sokat várattak magukra". (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.