A GRNT és a TKRKBNK közel 10 MLLRD FRNT hitelt adott TBRCZ STVN-közeli CGKNK!!

BNGY
2018 szeptember 26., 08:08

Orbán Viktor veje, Mészáros Lőrinc üzlettársa, Tiborcz FCKN István cége, a BDPST Group a turai kastélyra 1,9 milliárd forint kölcsönt kapott, ezzel a Tiborcz-féle ingatlanérdekeltségek összes hitele már közel 10 milliárd forint – írja az Átlátszó. A hitelező az éppen összefonódó Gránit Bank és Takarékbank.

Tiborcz István és Mészáros Lőrinc 2018. május 15-én a MOM Parkban lévő Leroy Bistro előtt beszélget a találkozójuk után.
photo_camera Tiborcz István és Mészáros Lőrinc 2018. május 15-én a MOM Parkban lévő Leroy Bistro előtt beszélget a találkozójuk után. Fotó: olvasónk/444

A turai Schossberger-kastélyrekonstrukciót menedzselő TRA Real Estates Kft. 3 szerződés alapján kapott 1,9 milliárd forintnyi hitelt a Gránittól, a teljes felújításra összesen 4,5 milliárdot szerzett a BDPST Group projektcége, vagyis a pénz 42 százalékát adja a Gránit. De az Andrássy úti palotaszintet rejtő Downtown Development idén nyáron szintén felvett 400 millió forint kölcsönt a Gránittól, és az egyelőre ismeretlen projektre létrehozott Bellavista Apartments Kft. is kapott egy 670 milliós hitelcsomagot. (2016-ban egyébként az akkor még részben állami tulajdonú Gránittól Tiborcz, a nővére és az apjuk összesen 568,9 millió forintnyi kölcsönt kaptak, amiből állami termőföldeket vettek a család élőhelye, Csabdi [Tükröspuszta] közelében.)

Azaz a Gránittól 3,5 milliárd forint érkezett Tiborcz-közelbe, de további 6 milliárdot biztosított a Mészáros Lőrinc-közeli Takarékbank is: az a pénz a belpesti Mahart–Dorottya-háztömb luxusszállóvá alakítására érkezett, ezt a BDPST Group a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő éléről távozott Szivek Norbert stábjával közösen intézi – írja az Átlátszó.

De hiába a Gránit és a Takarékbank, ha nincs az állam, ami persze ott van, ha segíteni kell: a kormány júliusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította Tiborczék szállodaprojektjét, és külön kikötötte, hogy a beruházásnál „építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, valamint településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni”.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

Épp egy hónapja derült ki, hogy Tiborcz István BDPST Zrt. nevű cége megvásárolta Mészáros Lőrinc Konzum PE magántőkealapjától az Appeninn Holding Zrt, 20,59 százalékát, ezzel pedig új korszak indult: nyíltan Mészáros-vagyon került az Orbán családhoz(Átlátszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.