Vizsgálja a titkosszolgálat a Black Cube akcióját, és várják a finn hatóságok megkeresését a balti szigeteket felvásárló orosz üzletember ügyében

bűnügy
2018 október 09., 10:19

Januárban járta be a sajtót ez a Black Cube-os történet, amit a Magyar Időkben Bayer Zsolt írt, én a mai bizottsági ülésre meghívtam magát Bayer Zsoltot, ő nem élt ezzel a lehetőséggel. (...) Erről az ügyről annyi tájékoztatást adott az Alkotmányvédelmi Hivatal, hogy jelenlegi is vizsgálat alatt van, jelenleg is vizsgálják a külföldi titkosszolgálatok jelenlétét ebben az ügyben

- ezeket Mirkóczki Ádám, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke mondta a testület zárt ülése után.

A Black Cube nevű, izraeli exkémekből álló magántitkosszolgálat idén nyáron ismerte el, hogy ők álltak egyes magyar civil szervezetek megfigyelése mögött.

Tavaly év végén és idén tavasszal különböző magyar civil vezetők kaptak üzeneteket külföldi magánszemélyekről, akik találkozókat kértek tőlük, majd ezeket titokban rögzítették. A felvett és megvágott beszélgetések aztán a kormánypárti médiában landoltak, ahol például Bayer Zsolt írt róluk cikksorozatot, de Orbán Viktor miniszterelnök is hivatkozott a tartalmukra. A Black Cube akciójáról és annak politikai hatásairól itt írtunk részletesen.

Mirkócki a 444 kérdésére arról beszélt, hogy a bizottsági ülésen nem volt érdemi előrelépés a 444 és a Direkt36 által feltárt, letelepedési kötvényhez jutott orosz állampolgárok ügyében.

Mirkóczki azt mondta, hogy nincs általános protokoll a kötvények visszavonására (Kontrát Károly belügyi államtitkár múlt héten a parlamentben arról beszélt, hogy már vissza is vonták a problémás ügyfelek letelepedési engedélyét), de a szolgálatoknak lehetőségük van arra, hogy bármikor új átvilágítást végezzenek. Mirkóczki azt is mondta, hogy a magyar Alkotmányvédelmi Hivatal várja a finn titkosszolgálatok jelzését a magyar letelepedési kötvényes, Finnországban tevékenykedő orosz üzletember ügyében.

Szeptember végén írtuk meg, hogy a finn hatóságok adócsalás és pénzmosás miatt nagyszabású rendőrségi és katonai akciót hajtottak végre az ország délnyugati részén. A művelet célpontja egy Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás, amit évek óta figyel a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás. A cég 2007 óta vásárol fel szigeteket és ingatlanokat Finnország délnyugati részén, közel a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz. A cég főnöke egy Pavel Eduardovich Melnikov nevű orosz üzletember, aki a finn cégbírósági adatok szerint magyar tartózkodási hellyel rendelkezik, és akinek neve szerepel a 444 és a Direkt36 részére januárban érkezett feladó nélküli borítékban, ami ismeretlen szerzője szerint a magyar letelepedési kötvényprogramban résztvevő egyes külföldi állampolgárok neveit tartalmazza.

Mikor rákérdeztünk, hogy került-e elő új információ az orosz külföldi hírszerzés vezetőjének családjával kapcsolatban, akik szintén a magyar letelepedési kötvényprogram ügyfelei voltak, Mirkóczki azt mondta:

„Nem vagyok okosabb. Én továbbra is kötöm az ebet a karóhoz, hogy ezeket felül kell vizsgálni, de új információk nem kerültek a birtokomba.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.