A belügyi államtitkár szerint már felül is vizsgálták és vissza is vonták a problémás letelepedési kötvényeket

bűnügy
2018 október 01., 13:16
comments 88

A jogszabály lehetőséget biztosít a letelepedési engedélyek felülvizsgálatára is. Azokban az esetekben, amikor kiderült, hogy a letelepedési engedéllyel rendelkezők vonatkozásában nemzetbiztonsági kockázat állt fenn, az engedélyeket felülvizsgáltuk és vissza is vontuk

- ezt mondta ma a parlamentben Kontrát Károly belügyi államtitkár Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselőnek, aki a letelepedési kötvényprogramban papírokhoz jutott szír és orosz állampolgárok ügyére kérdezett rá „Kaspersky Lab már nincs, de orosz titkosszolgálati vezető családja még igen?” című felszólalásában.

Vadai interpellációjában több olyan személy ügyét is felveti, akikről a 444 és a Direkt36 közös nyomozásai állapították meg, hogy letelepedési kötvényhez jutottak Magyarországon, így az államtitkári válaszból nem teljesen egyértelmű, hogy kinek a papírjait vonták vissza.

A 444 és a Direkt36 tavasszal írta meg, hogy a letelepedési kötvényprogramban magyar papírokhoz jutott Atiya Khoury, a szír diktátor Bassár al-Asszad egyik fontos pénzembere, akit emberi jogi jogsértésekkel is összefüggésbe hozott az amerikai külügyminisztérium. Az ő ügyét is szóba hozta a parlamentben a DK-s képviselő, ugyanakkor róla márciusban a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azt mondta, hogy nem tervezik az engedélyének felülvizsgálatát.

Vadai interpellációjában említette az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR vezetőjének, Szergej Nariskinnek családját is, róluk a 444, a Direkt36 és az orosz Novaja Gazeta nyomozás után szeptember elején írtuk meg, hogy magyar papírokhoz jutottak a letelepedési kötvényprogramban.

Vadai szóba hozta Dimitrij Boriszovics Pavlov kötvényvásárlását is, az orosz alvilággal összefüggésbe hozott üzletemberről szintén szeptemberi cikkünkben írtuk meg, hogy magyar kötvényt vásárolt.

A DK-s képviselő rákérdezett Pavel Eduradovics Melnikov ügyére is. Róla egy héttel ezelőtt írtuk meg, hogy magyar letelepedési kötvényt vásárolhatott, miközben a finn hatóságok pénzmosás és adócsalás miatt vizsgálódnak a cégénél, ami az elmúlt években egymás után vásárolta fel a stratégia jelentőségű hajózási útvonalak mentén fekvő szigeteket a Balti-tengeren, Finnország dél-nyugati részén.

Kontrát ezek közül elvileg bárkiről beszélhetett, amikor azt mondta, hogy a magyar hatóságok visszavonták a letelepedési engedélyt, de mégis az a legvalószínűbb, hogy az orosz kémfőnök családjára utalt. Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szeptember 17-én zárt ülésen tárgyalta a 444, a Direkt36 és az orosz Novaja Gazeta közös cikkét, illetve az abban megnevezett orosz kötvényeseket, és az ülés után pedig a bizottság ellenzéki tagjai arra utaltak, hogy felülvizsgálhatják a kémfőnök családjának magyar letelepedési engedélyét.

Kontrát államtitkár parlamenti válasza volt egyébként az első hivatalos, kormányzati megnyilvánulás a Finnország aktív Pavel Eduradovics Melnikov ügyében, a politikus nem cáfolta, hogy a férfi magyar letelepedési kötvényhez jutott:

„ami pedig a finnországi esetet, a Finnországban történteket illeti, egy Finnországban élő orosz üzletember gazdasági ügyeit ne kérje számon a magyar kormányon”

- mondta a belügyi államtitkár. Kontrát egyébként arról beszélt, hogy a magyar hatóságok minden kötvényest alaposan átvizsgáltak, és senkit sem engedtek be, aki a kötvényvásárláskor kockázatot jelentett volna.

Az államtitkár válaszát az országgyűlés kormánypárti többsége elfogadta.

A Direkt36 levélben kérdezte meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, hogy pontosan mikor és hány kötvényes engedélyét vonták vissza, ha válaszolnak, frissíteni fogjuk a cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.