Felülvizsgálhatják az orosz kémfőnök családjának magyar letelepedési kötvényét

politika
2018 szeptember 17., 08:26

A magam részéről azt is egy teljes botránynak tartom, hogy az orosz kémfőnök családja átment egy ilyen nemzetbiztonsági vizsgálaton

- ezt Szél Bernadett LMP-s képviselő mondta az országgyűlési nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után. A bizottságban a 444 és Direkt36 múlt héten publikált nyomozásának eredményéről volt szó. Mint megírtuk, a Rogán Antal-féle letelepedési kötvényprogramon keresztül juthatott magyar papírokhoz mások mellett az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR igazgatójának családja, és egy szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott orosz üzletember is.

Szél szavai az eddigi legegyértelműbb, hivatalos megerősítései annak, hogy az orosz kémfőnök, Szergej Nariskin családtagjai tényleg magyar papírokhoz jutottak a letelepedési kötvényprogramban.

Szél és a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Mirkóczki Ádám is utaltak rá, hogy a 444-Direkt36 cikkekben bemutatott egyes orosz állampolgárok magyar papírjainak esetében valamilyen felülvizsgálat indult.

Az megállapítható, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal jogszerűen járt el, az egy más kérdés, hogy (...) milyen egyéb biztonsági intézkedések keletkeznek, gondolok itt adott esetben a felülvizsgálatokra, amelyek ezen személyek letelepedési engedélyét érinthetik, ez a jövőben fog eldőlni

- mondta az ülés után Mirkóczki. Később kérdésere válaszolva arról beszélt, hogy a következő napok-hetek nagy kérdése, hogy lesz-e felülvizsgálat. Szerinte a törvény erre lehetőséget biztosít, és ő szeretné, hogy legyen ilyen felülvizsgálat.

Az, hogy most már az orosz kémfőnök családja érkezik meg Magyarországra ilyen egyszerű eljárással, ez önmagában minden magyar állampolgár számára nagyon komoly kérdéseket vet fel

- mondta szintén az ülés után Szél Bernadett. Bár nem mondta ki egyértelműen, valószínűleg arra utalhatott, hogy a kötvényprogram résztvevőit nem a törvényben szabályozott, "klasszikus" nemzetbiztonsági átvilágításnak vetik alá, hanem egy egyszerűsített eljárásnak. Itt írtunk róla, hogy a szír diktátor Bassár al-Asszád egyik emberi jogi jogsértésekkel összefüggésbe hozott pénzembere hogyan kapott egy 4 napos ellenőrzés után tartózkodási engedélyt Magyarországon a letelepedési kötvényprogram keretében.

Szél szerint a kötvényprogram, illetve az arról szóló múlt heti cikkünk után kirobbant botrány az egyik bizonyítéka, hogy a kormány kiszolgáltatja Magyarországot az orosz érdekeknek.

A letelepedési engedélyek felülvizsgálatáról Szél a zárt ülésre hivatkozva csak annyit mondott, hogy ő "szeretné nyomon követni, hogy ezzel mi történik", mikor pedig visszakérdeztünk, hogy jelenleg zajlik-e felülvizsgálat, a képviselő azt mondta: „Reméljük, hogy úgy fogalmazzak, volt értelme a mostani nemzetbiztonsági bizottsági ülésnek.”

Szél egyébként külön albizottságot javasolt a magyarországi orosz befolyás vizsgálatára és folyamatos nyomon követésére, de ezt a kormánypárti többség leszavazta.

Az ülés után Halász János fideszes képviselő erről azt mondta, hogy Szél csak a hírekbe szeretne bekerülni.

Halász szerint azért nem kell Szél javaslatával foglalkozni, mert azokat a kérdéseket, amiket az LMP-s képviselő [a magyarországi orosz befolyásról] fölvet, azt „sokkal magasabb szinten megoldjuk."

Halász szerint a bizottságban érdemben foglalkoznak ezzel az üggyel, ezért nincs is semmi szükség egy külön oroszügyi albizottságra. Az albizottság felállítására tett kísérletek „ellenzéki ügyeskedésnek" nevezte. Halász nem válaszolt a 444 kérdésére, hogy szerinte szükség van-e a bizottságban tárgyalt orosz állampolgárok letelepedési engedélyének felülvizsgálatára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.