A Honvédség nem hajlandó elárulni, hogy ki furikázik állandóan a szállítógépeivel

POLITIKA
2018 október 15., 05:23

Csak nem akarja elárulni a Honvédelmi Minisztérium, hogy Orbán Viktoron kívül, akit már sokat láttak a gépből kilépni, mégis ki használja azt a három repülőgépet, amiket a Magyar Honvédség és a minisztérium leghatározottabb állítása szerint nem kormánygépnek vettek, írja a HVG.

A Magyar Honvédség a közbeszerzéseket megkerülve vásárolt két "csapatszállító" és egy "futárgépet". A hivatalosan "csapatszállítónak" nevezett gépek az AirBerlin légitársaságtól vásárolt Airbus A319-esek, amelyek amúgy viszonylag korlátozottan alkalmasak katonai csapatszállításra, például mert nincs hátsó rámpájuk, amin a málhákkal felszerelt honvédek kényelmesen szállhatnának fel-le. A "futárgépnek" nevezett Dassault Falcon 7X repülőt pedig ún. business jet, vagyis olyan kis luxusrepülő, amilyennel általában cégvezetők, üzletemberek, hírességek, stb járkálnak a világban.

A gépeket hivatalosan tehát honvédségi használatra vették, de amikor honvédeket kellett szállítani Irakba, arra a honvédségnek különgépet kellett bérelnie. Az A319-esekből pedig leggyakrabban Orbán Viktort látni kiszállni, azzal repült Izraelbe és Montenegróba is, illetve azzal repült szeptemberben Moszkvába és Salzburga. Előbbi utazásával egyidőben a másik A319-est Áder köztársasági elnök járatta volna meg, de a kezelőszemélyzet még a földön összetörte.

A HVG szerette volna megtudni, hogy ha egyáltalán bárki, akkor ki és mire használja Orbán Viktoron és a magyar kormányon kívül a két szállító- és egy futárgépet, amelyekről a honvédség és a minisztérium nem győzi hangsúlyozni, hogy nem kormánygépek, de se kérdésükre, se adatigénylésükre nem kaptak választ. Mi is próbálkozunk ezzel egy ideje a minisztériumnál, de érdemi választ eddig mi sem kaptunk arra, hogy mi van ezekkel a fontos katonai eszközökkel.

A HVG-nek első körben kitérő választ adtak arról, hogy a gépek "rendszeresen" hajtanak végre "különböző" feladatokat, köztük "konkrét" szállítási feladatokat is, de hogy ezek mégis mik, azt nem részletezték. Amikor a HVG közérdekű adatigénylésben konkrét, a felhasználókat és az úticélt is tartalmazó kimutatást kért, arra azt válaszolták, hogy az adatok "nem nyilvánosak, mivel azok a Magyar Honvédség működésére vonatkoznak".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.