M. Richárd az Echo tévének: „Az emberek szeretnek utálkozni, én erre jó alany vagyok”

bűnügy
2019 március 06., 05:03

Részletes interjút készített M. Richárddal az Echo tévé Razzia című bűnügyi műsora. A Dózsa György úti, két halálos áldozattal járó baleset miatt megvádolt férfit egészen új arcáról ismerhetjük meg: teljes nevén, Molnár Richárdként szerepel, visszafogott szürke kardigánban, egy könyvespolc előtt ülve nyilatkozik, és bőven kap lehetőséget arra is, hogy a baleset mellett érzéseiről és magánéletéről is hosszan beszéljen.

A 2017-ben történt balesetben részt vevő mindkét autó sofőrje ellen vádat emelt az ügyészség. A szabálytalanul kanyarodó Citroen sofőrje két év fegyházat kaphat felfüggesztve (annak az autónak halt meg két utasa), M. Richárdra pedig, aki jogosítvány nélkül, nagy sebességgel ütközött a másik autóval, hét év letöltendőt kértek. M. letartóztatását ugyanakkor februárban megszüntették, arra hivatkozva, hogy súlyos szívbeteg, és meg kell műteni. 

Részlet a műsorból:

link Forrás

Van egy előélete

A riportban azt mondja, „annyi dezinformáció és őrült hír kering róla”, hogy szeretett volna pár dolgot tisztázni. Szerinte nem jogos az, hogy közellenségnek tartják.

„Van egy előéletem, fiatalon csináltam dolgokat, azt leültem, azóta 180 fokos fordulatot vett az életem.” Ezzel arra utal, hogy korábban súlyos büntetést kapott a kecskeméti maffiaperben. M.-et ezen kívül Gyurma néven ismerte a magyar titkosszolgálat, egy korrupt rendőrök elleni nyomozás miatt korábban le is hallgatta

Szerinte dezinformáció, hogy sokan „Dózsa Györgyi úti gázolónak” nevezik. „Senki nem lett elgázolva, ez egy frontális ütközés volt.” (A tárgyaláson az hangzott el, hogy a másik autó a kanyar szabályos ívét levágta, hogy mielőbb be tudja fejezni a manővert, és így ne akadályozza a szembejövőket. A nagy sebességgel közeledő M. Richárdot azonban nem vette észre, így a Mercedes nagy erővel nekiment a kanyarodó Citroennek.)

A baleset napjáról elmeséli, hogy azért nem volt jogosítványa, mert három év alatt összejött 17 büntetőpontja, ezért fél évre bevonták az engedélyét.

100-al ment, nem 130-al

„Páromnak vettem egy autót ajándékba. Megérkezett Németországból, átvettem a magyarországi irodánkban az autót, és itt jött a butaság, hogy én vittem el. Szerettem volna örömet okozni a páromnak ezzel” - meséli el az esetet.

A baleset előtt azt látta, hogy bevág elé egy autó, akkor gázt adott, és már csak annyit tudott tenni, hogy elrántja a kormányt, de nem tudta megakadályozni a balesetet.

„Ott sok-sok embernek tönkrement az élete, én magam is nagyon megsínylettem ezt a dolgot.”

Többször is elmondja, hogy nagyon sajnálja az esetet, és nem volt benne semmi szándékosság. Bár megjelentek ilyen hírek, de nem igaz, hogy drogozott volna a baleset előtt.

Az ügyészség szerint 130-cal is ment az balesetkor, szerinte ez nincs így, és 100-nál nem ment többel - de tudja, hogy ez is szabálytalan.  A vádirat ismertetésekor az ügyész egyébként azt mondta, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a Citroen vezetője nem vágja le a kanyart vagy M. Richárd nem száguld ekkora sebességgel. A vádirat szerint mindketten megsértették a közlekedési szabályokat.

M. Richárdot egyébként egy 2015-ös eset miatt garázdasággal és könnyű testi sértéssel is vádolják, akkor társával együtt megvertek és velük közlekedési konfliktusba kerülő biciklist, és azt mondták neki: „Az életed nem ér annyit, mint a fényezés ezen a kocsin.”

Kockázatos műtét

A műsor második fele kifejezetten részletesen foglalkozik Molnár személyes ügyeivel. Hosszan beszél a közelgő szívműtétjéről - ez egy 4-6 órás, komoly operáció lesz, kettéfűrészelik és kiveszik a szívét, megvan a kockázata, hogy nem éli túl. A teljes felépülés 4-5 hónap lehet. Miután megszüntették a letartóztatását a műtétre hivatkozva, egy konditeremben fotózták le.

Ezután áttér a műsor Molnár hobbijaira, amiket Instagram- és Facebook oldalán intenzíven dokumentál.

Szeretik utálni

„Jó alany vagyok, hogy a bulvárhírek fel legyenek kapva, a médiaorgánumoknak óriási felelőssége van abban, hogy ez hogy van tálalva”, fejti ki a véleményét.

„Az emberek szeretnek utálkozni, és én erre egy maximálisan megfelelő alany vagyok a múltammal, a jelenemmel, a külsőmmel, a viselkedésemmel, pedig hangsúlyozom, bennem semmilyen provokatív dolog nincs.”

„Autókkal foglalkozom, testépítő vagyok, küzdősportokat csinálok, barátaimmal találkozom, kutyáim vannak, ez az életem”, mondja, sőt, úgy érzi, a közönség nem ismeri eléggé minden oldalát.

„Milyen érdekes, az miért nincs kiragadva, hogy festek, olajfestményeket készítek. Ez nem illik bele abba a sablonba, hogy én rossz ember vagyok?”

- mondja, és meg is mutatják a művészetét:

„Nem vagyok rossz ember, csináltam sok butaságot. Akiket szeretek, és akik szeretnek, azokkal mind nagyon jól megvagyunk és nagyon szeretjük egymást” - vall lelki világáról. Az pedig rossz érzéssel tölti el, hogy sokan utálják, és ez kihat a családjára és szeretteire is.

„Lehet utálni, meg gyűlölködni, de legalább lenne oka. Ennek nincs oka.”

Arra a kérdésre, hogy mire számít, kell-e majd ülnie, azt mondja, igen, szerinte „valamennyi időre” vissza kell majd mennie a börtönbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.