Lázár kétharmados törvénnyel védené meg a mezőhegyesi Ménesbirtokot az újabb privatizálástól

mezőgazdaság
2019 április 21., 11:02
comments 93

Lázár János fideszes parlamenti képviselő a kormánytól várja a 10 ezer hektáron gazdálkodó, két éve állami tangazdaságként működő Ménesbirtok elidegenítési tilalmának megoldását. Lázár akkor „védetné le” a birtokot, ha kész lesz, azaz korszerűsítették – írja a HVG.

A lap azt írja, a kormány milliárdokat költ az utóbbi években a magántulajdonostól megszerzett mezőhegyesi Ménesbirtokra, aminek a tulajdonosi jogköreit az állam nevében Lázár János gyakorolja. A gazdaság állami tangazdaságként a mintagazdaság státuszt is kapott.

A mezőhegyesi Ménesbirtokot 2004-ben privatizálták, majd 2013-ban a közel 10 ezer hektáros állami terület földrészleteit pályázatra írták ki, akkor még csak a bérleti jogra lehetett jelentkezni.

Az addigi tulajdonos elő-haszonbérleti jogát nem vették figyelembe, így a magáncég vezetője pert indított, ennek ellenére a pályázatokon eredményt hirdettek: közel felükben az azóta bűncselekménnyel gyanúsított Simonka Györgyhöz közel állók nyertek. Az eredmények miatt tüntetéseket szervezett az ellenzék, a kormány végül semmisnek mondta a pályázaton elnyert földrészletekre kötött szerződéseket, és a pályázók kártalanítása után állami tangazdasággá alakították a Ménesbirtokot.

Dobrovitz József hajt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mezőhegyesi lovaspályáján megrendezett nemzetközi fogathajtóverseny maratonhajtás versenyszámában 2018. április 30-án.
photo_camera Dobrovitz József hajt a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mezőhegyesi lovaspályáján megrendezett nemzetközi fogathajtóverseny maratonhajtás versenyszámában 2018. április 30-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A 2018-as parlamenti választás óta Farkas Sándor után Lázár János vezeti a birtokot, és az állam tulajdonosi jogait is ő gyakorolja. Lázár rendszeresen beszámol a Facebookon a munkájáról, nemrég a Békés Megyei Önkormányzat képviselőivel találkozott, ott jelentette be, hogy kétharmados törvénnyel védené a birtokot attól, hogy ismét magánkézbe kerüljön. (HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.