Kiszivárogtatták az NHB-s bankcsődöt, feljelentést tettek, de a rendőrség nem vizsgálja az ügyet

bűnügy
2019 május 07., 07:23

Több hónapos kínlódás után tavasszal a Magyar Nemzeti Bank véget vetett Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás bankjának, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nek. Az Országos Betétbiztosítási Alap 3,9 milliárd forintnyi kártalanítást fizetett 756 betétesnek, de bent ragadt 19,2 milliárd forint.

Ha valaki tudja, hogy be fog dőlni a bank, de erről szivárogtat, az bűncselekmény, bennfentes információval való visszaélés, és ha hivatalos személy követi el, 5 év börtönnel büntethető. Az Index birtokába jutott egy erről szóló feljelentés, de a lap szerint a rendőrség nem tartotta kivizsgálásra érdemesnek, hogy az MNB piacfelügyeletének egyik munkatársa az NHB végelszámolásának elrendelése előtt tájékoztatta egy ismerősét, hogy ha van eszköze a bankban, egyből vegye ki.

Az olvasónak egy, a felügyeletnél dolgozó ismerőse – akivel rég nincs jóban – március 14-én, a végelszámolásról szóló MNB-határozat napján délelőtt az üzente Viberen, hogy: „Ha van valamid az NHB-ban vedd ki most! Azonnal!”

Az olvasó nem tartott pénzt a bankban, a felügyelet munkatársa azért gondolhatta azt, mert korábban munkaügyben járt a banknál. A férfi feljelentést tett, és a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói április 3-án meghallgatták személyesen, be is mutatta a bizonyítékokat (a chatelésről készült képernyőfotókat, amiken látszik a dátum és az időpont).

A rendőrség végül április 30-án (27 nappal a személyes meghallgatás után) elutasította a feljelentést, az erről szóló dokumentumban a feljelentést tevő olvasó szerint azzal indokolták, hogy nem bűncselekmény az NHB-ra vonatkozó üzenet, hogy a feljelentőnek nem volt pénze az NHB-ban, ezért a cselekmény nem volt alkalmas sem károkozásra, sem előnyszerzésre, és a korábbi napokban már jelentek meg hírek az NHB működési engedélyének esetleges bevonásáról.

Az olvasó panaszt nyújt be, hiszen a felügyeleti munkatárs úgy adott ki információt, hogy úgy tudja, neki van pénze az NHB-ban, ráadásul az olvasó bármit kezdhetett volna az információval, eljuttathatta volna olyanokhoz, akiket érint.

A lap érdeklődött az MNB-nél – ami a szivárogtatásról szóló korábbi kérdésre azt írta, ha tudomásuk lenne ilyenről, kivizsgálnák –, hogy az elutasítástól függetlenül a rendőrség szólt-e nekik, hogy legalább saját hatáskörben indítsanak vizsgálatot, de a jegybank erre nem adott választ.

A DK korábban feljelentést tett az NHB-ügy miatt, Gréczy Zsolt azt mondta, a bank évekig a „Matolcsy család házibankjaként működött”, a tulajdonosa a jegybankelnök unokatestvére volt, és a banktól Matolcsy két fia is nagyobb összegű kölcsönt kapott. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.