Közel húszmilliárd forint ragadt bent Matolcsy unokatestvérének végelszámolás alá került bankjában

gazdaság
2019 április 02., 11:30

Az LMP-s Demeter Márta kérdésére árulta el Matocsy György jegybank elnök, hogy 

kilenc magánszemély és 49 vállalati betétes mintegy 20 milliárd forintja ragadt bent a végelszámolás alá került NHB Bank-ban. 

A kilenc magánszemély betéteinek összege 1,1 milliárd forint, míg a 49 céges betét összértéke kicsivel több mint 18 milliárd forint.

Március 14-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB) tevékenységi engedélyét, és rendelte el végelszámolását az ügyfelek érdekeinek védelmében. A bank Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a tulajdonában állt. A jegybank tájékoztatása szerint a csekély számú betétest az Országos Betétbiztosítási Alap a jogszabály által előírt 15 munkanapon belül kártalanítja, követelésüknek megfelelően ügyfelenként és betétenként akár 100 ezer euróig, több mint 31 millió forintig. Az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel összesen 9 magánszemély és 49 vállalati betétes rendelkezett a hitelintézetnél. 

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.