A DK feljelentést tesz Matolcsy unokatestvérének bankja ügyében

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A Demokratikus Koalíció hűtlen kezelés és csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az NHB Növekedési és Hitel Bank Zrt. ügyében.

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője emlékeztetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank március 14-i hatállyal visszavonta az NHB Növekedési és Hitel Bank Zrt. működési engedélyét.

Gréczy azt mondta, a bank éveken keresztül a „Matolcsy család házibankjaként működött”. Az NHB tulajdonosa Matolcsy György unokatestvére volt, és a pénzintézettől a jegybankelnök két fia is nagyobb összegű kölcsönt kapott – idézte fel.

Gréczy azt mondta, a bedőlés következményeit nem azok viselik, akik szétosztották egymás között a bank pénzét, hanem mindenki más, akinek van bankszámlája vagy hitelszerződése, mert az ő pénzükből fizetik ki a kárt.

A DK szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy Matolcsy György jegybankelnökként minden engedélyt megadott a „család bankjának”, közpénzeket helyezett ki oda, hogy azokat később „széthordják a családtagok”.

Gréczy Zsolt DK-s képviselő napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 13-án.Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Gréczy Zsoltot megkérdezték arról, hogy a Parlament kedden csökkentette 36 ellenzéki országgyűlési képviselő tiszteletdíját. Az ügyben személyesen is érintett politikus azt mondta, hogy az országgyűlési képviselők véleménynyilvánítási szabadságát súlyosan korlátozó, felháborító döntés született. (MTI)