Matolcsy György fia egyszer csak egy nagy bútorgyár tulajdonosa lett

gazdaság
2015 december 22., 12:11
comments 424

Matolcsy György MNB-elnök egyik fia, Matolcsy Ádám utoljára öt éve került be a hírekbe, amikor alapított egy céget, a saját ingatlan-üzemeltetéssel foglalkozó, de annál többet sejtető nevű Magyar Stratégiai Zrt-t. Ez a cég azonban eddig nem zavart túl sok vizet.

Most viszont felgyorsultak a dolgok, amióta a Magyar Stratégiai tulajdonjogot szerzett Matolcsy Ádám másik cégében, a Glamorous Kft.-ben, ami ugyanebben az időben a Növekedési Hitelbank hitelével megvásárolt egy nagy múltú bútorgyárat, a Balaton Bútor Kft-t.

Így aztán Matolcsy György fia egyszer csak egy milliárdot közelítő árbevételű bútorgyár tulajdonos-ügyvezetői pozíciójában találta magát.

(Matolcsy Ádámról és családjáról itt talál képet – ez a választási bulin készült, amin Matolcsy Gyöngyit Balatonakarattya polgármesterévé választották. Matolcsy György másik fia, Matolcsy Máté Huba idén tavasszal a jelenleg az MNB irányítása alatt álló MKB bankhoz került.)

De kezdjük elölről. Matolcsy Ádám a cégiratok szerint 2008 nyara óta tulajdonos a Glamorous Kft-ben, ami ezt a Hegedűs Gyula utcai szépségszalon-berendezésekkel (főleg fodrászszékekkel) kereskedő boltot üzemelteti:

A cég 2010 óta gyárt saját fodrászbútorokat is, Bfurniture márkanév alatt. Árbevétele tavaly érte el először a százmillió forintot, így alakultak a cég eredményei az indulás óta:

photo_camera

Matolcsy Ádám nem egyedül viszi a céget, tulajdonos- és cégvezetőtársa Feodor András a Glamorousban. Aztán idén szeptember 8-án Matolcsy Ádám helyét átvette a saját egyszemélyes cége, a Magyar Stratégiai Zrt a Glamorous tulajdonosai között. A cégközlönyből az is kiderül, hogy a cég 16 milliós jegyzett tőkéjéből 13 milliót a Matolcsy-féle Magyar Stratégiai Zrt. adott, Feodor András pedig 3,2 milliót. A Glamorous tulajdonosi aránya így 80-20 arányban oszlik meg, Matolcsy Ádám cége javára.

A Glamorous aztán szeptember felvásárolta a Balaton Bútort.

A veszprémi Balaton Bútor, aminek története egészen 1896-ig nyúlik vissza, 1993 óta a Várszegi Gábor-féle Fotex tulajdonában volt. A most már a luxemburgi tőzsdén forgó Fotex október 1-én jelentette be, hogy eladta a céget, méghozzá egy "intézményi befektetőnek". A vevő kilétét akkor még nem lehetett tudni, viszont a cégjegyzékben most már látszik, hogy a Balaton Bútor új tulajdonosa szeptember 15. óta a Glamorous Kft., ügyvezetői pedig október 9. óta Matolcsy és Feodor (bár ezt a változást a cég honlapján még nem vezették át).

Ez már egy lényegesen nagyobb cég, árbevétele nyaldossa az évi egymilliárdot. Igaz, a válság után évekig veszteséggel működött.

photo_camera

A cég jegyzett tőkéje 350 millió forint, éppen 21-szerese a Glamorous 16 milliós tőkéjének.

A Balaton Bútornak 2014 végén 338 millió forint volt a saját tőkéje, aminek komolyabb hitelei sincsenek (a legnagyobb kötelezettsége a beszámoló szerint a beszállítók felé volt, mindössze 80 millió forint). Van száz munkavállalójuk is, ami ugyan a fele a válság előtti, és negyede a kétezres évek eleji létszámnak, viszont még mindig éppen a tízszerese a Glamorous dolgozói számának.

Megkérdeztük Matolcsy Ádámot, mik a terveik a céggel. Válaszában azt írta, hogy az exportmegrendelések felfutása miatt vált szükségessé a gyártókapacitás növelése, amelyet a leghatékonyabban cégvásárlással tudtak megoldani. A Balaton Bútor Kft.-vel "az egyik legrégebbi múlttal rendelkező bútorgyárat sikerült megvásárolnunk profi szakemberekkel és szaktudással, így növekvő megrendelésállományunkat a jövőben magas minőségben ki tudjuk szolgálni", írta az új tulajdonos.

Érdekes módon a történetben

szerepet játszik a Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás tulajdonában álló Növekedési Hitelbank is.

Úgy tűnik ugyanis, hogy az NHB adott hitelt Matolcsyéknak a vásárlásra. A cégjegyzék szerint a Glamorous Kft-ben mind Feodor, mind a Matolcsy Ádám-féle Magyar Stratégiai Zrt. üzletrészére zálogjogot jegyeztek be a bank felé.

photo_camera

Ahogyan a Balaton Bútorban is megjelenik a bank zálogjoga a Glamorous tulajdonrészén. Mind a Glamorous, mind a Magyar Stratégiai Zrt., mind pedig a Balatoni Bútorgyár rögtön számlát is nyitott a Növekedési Hitelbanknál.

Matolcsy Ádám kérdésünkre megerősítette, hogy a Növekedési Hitelbankot bevonták az ügylet finanszírozásába, "ám minden egyéb információ üzleti titkot képez, ezért nem kívánom megosztani", írta.

Azt tehát nem tudni, hogy mekkora lehet ez a hitel, amiből a felvásárlást finanszírozhatták Matolcsy Ádámék. (A Magyar Stratégiai Zrt. kötelezettségei 2014 végére egy év alatt 4 millióról 85 millióra emelkedtek, de ennek valószínűleg nincs köze ehhez az ügylethez, ebben a számban az idén átutalt hitelek még nincsenek benne. A Glamorous Kft. kötelezettségei sem ugrottak meg a tavalyi beszámoló szerint.)

Ahogy azt sem tudni, hogy a Matolcsy György által indított MNB-s Növekedési Hitelprogram forrásaiból finanszírozták-e az ügyletet. Az NHP lényege az, hogy a bankok ingyen kapnak forrást a jegybanktól, amit legfeljebb 2 százalékos kamattal hitelezhetnek tovább a cégeknek – így a cégek rendkívül olcsón jutnak hitelhez, a bankok pedig megnyugodhatnak, mivel a jegybank állja a kamatkockázatot. Ez egyébként elég komoly kockázat az egész gazdaság szintjén, mivel sokba fog kerülni a jegybanknak, ha hamarosan el kell kezdeni kamatot emelni. (A program hamarosan lejár névleg, de egy még átfogóbb program veszi át a helyét.) Az NHP-hoz megtévesztően hasonlóan elnevezett NHB honlapján mindenesetre háromféle hitelterméket ajánlanak a vállalkozásoknak: NHP-hitelt, illetve kétféle export-előfinanszírozási hitelt, amiből ebben az esetben csak az előbbi jöhet szóba.

(Azon túl, hogy nyilvánvalóan rokonok Szemereyék és Matolcsyék, tényleg jóban is lehetnek. 2009-ben és 2010-ben például a Szermereyék cégének nevét viselő hajóval, a Bankonzult nevű 70-es cirkálóval mentek végig a Kék Szalagon, a legénység soraiban: Matolcsy Ádám, ifj. Szemerey Tamás.)

Nem ez az elsó különös történet, amiben szerepet játszik a bankok között aprónak számító Növekedési Hitelbank. A pénzintézet tavaly novemberben került Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonába, és akkor kapta ezt a nevet is – korábban Evobanknak, azelőtt pedig Hanwha Banknak hívták. A Heti Válasz szerint a bank a Növekedési Hitelprogramból felvett 500 millió forinttal finanszírozta Száraz István cégét, a New Wave Productiont, aminek testvércége (azonos tulajdonos, azonos cégvezető), a New Wave Media aláírta az Origó-felvásárlásáról szóló szerződést. Az az ügylet azért különösen fura, mert Szemerey saját bankjával finanszírozza a saját érdekeltségébe tartozó (külföldi, cseh cégen keresztül tulajdonolt) cégét, ráadásul az unokatestvére által indított akciós hitelből.

A mostani, bútorgyáros eset talán ennél is furább. Mégiscsak a bankár nagybácsi adja a jelek szerint a jegybankelnök apa által létrehozott akciós hitelt, miközben a kockázatot az állam futja. A pénzből pedig egy kisebb cég habzsol be egy magánál tízszer nagyobb vállalatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.