Egyesével büntette meg a 36 ellenzéki képviselőt a Fidesz-KDNP frakciója a decemberi túlóratörvény elleni tiltakozás miatt

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Egyhavi tiszteletdíjuk megvonásával büntette a kormánypárti Házelnök, illetve az erről szóló határozatát támogató kormánypárti többség a decemberben a törvényhozás blokádjával tiltakozó ellenzéki képviselőket az Országgyűlés.

Az ellenzéki tiltakozás miatti büntetés lehetőségét a Fidesz-KDNP frakciója szavazta meg első körben, arról ugyanis házelnöki határozat (az Országgyűlésről szóló törvény 51/A. § (9) bekezdése szerinti) rendelkezhet, ezt viszont támogatnia kell a törvényhozásnak.

Kövér László a büntetést azzal indokolta, hogy  "a képviselők cselekményüket nem csupán tiltakozásuk kifejezéseként fejtették ki, hanem a napirend elfogadásának meghiúsítása céljából is. 

A képviselők ezután kérték a mentelmi bizottság állásfoglalását is, amely nem döntött, a bizottság elnöke mindössze állásfoglalást tett közzé. 

Az ellenzéki képviselők végül elérték, hogy a Parlament elé kerüljön a házelnöki határozat kérdése képviselőnként, tehát minden egyes büntetésről - illetve annak hatályában fenntartásáról - külön kell szavazni. (A hivatalos napirend 13. oldal-án)

Erről a 36 képviselőről van szó:

 1. Ander Balázs (Jobbik)
 2. Arató Gergely (DK)
 3. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)
 4. Bősz Anett (független)
 5. Burány Sándor (Párbeszéd)
 6. Csárdi Antal (LMP)
 7. Demeter Márta (LMP)
 8. Gréczy Zsolt (DK)
 9. Dr. Gurmai Zita (MSZP)
 10. Hajdu László (DK)
 11. Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
 12. Hiszékeny Dezső (MSZP)
 13. Hohn Krisztina (LMP)
 14. Jakab Péter (Jobbik)
 15. Dr. Keresztes László Lóránt (LMP)
 16. Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)
 17. Korózs Lajos (MSZP)
 18. Kunhalmi Ágnes (MSZP)
 19. Dr. László Imre (DK)
 20. Dr. Mellár Tamás (Párbeszéd)
 21. Molnár Gyula (MSZP)
 22. Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
 23. Dr. Oláh Lajos (DK)
 24. Rig Lajos (Jobbik)
 25. Schmuck Erzsébet (LMP)
 26. Stummer János (Jobbik)
 27. Szabó Sándor (MSZP)
 28. Szabó Timea (Párbeszéd)
 29. Dr. Szél Bernadett (független)
 30. Tóbiás József (MSZP)
 31. Tordai Bence (Párbeszéd)
 32. Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
 33. Ungár Péter (LMP)
 34. Dr. Vadai Ágnes (DK)
 35. Dr. Varga László (MSZP)
 36. Varju László (DK)

A pártfegyelem működni látszott, a képviselőket egyesével 112-114 szavazattal büntette a Fidesz-KDNP, egyedül Ander Balázs (Jobbik) büntetését szavazta meg az ellenzék is, bár itt lehet, hogy elnéztek valamit. 

A szavazások után Gelencsér Attila jegyző egyesével felolvasta, hogy az egyes képviselők pontosan mekkora tiszteletdíjjal lesznek szegényebbek. Az egyhavi tiszteletdíjak kb. 356 ezer és 1,5 millió forint között alakultak.

A szavazások listája itt látható. A Parlament élő közvetítését itt lehet követni.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.