Egyesével büntette meg a 36 ellenzéki képviselőt a Fidesz-KDNP frakciója a decemberi túlóratörvény elleni tiltakozás miatt

Tbg
politika
2019 március 19., 09:07
comments 188

Egyhavi tiszteletdíjuk megvonásával büntette a kormánypárti Házelnök, illetve az erről szóló határozatát támogató kormánypárti többség a decemberben a törvényhozás blokádjával tiltakozó ellenzéki képviselőket az Országgyűlés.

Az ellenzéki tiltakozás miatti büntetés lehetőségét a Fidesz-KDNP frakciója szavazta meg első körben, arról ugyanis házelnöki határozat (az Országgyűlésről szóló törvény 51/A. § (9) bekezdése szerinti) rendelkezhet, ezt viszont támogatnia kell a törvényhozásnak.

Kövér László a büntetést azzal indokolta, hogy  "a képviselők cselekményüket nem csupán tiltakozásuk kifejezéseként fejtették ki, hanem a napirend elfogadásának meghiúsítása céljából is. 

A képviselők ezután kérték a mentelmi bizottság állásfoglalását is, amely nem döntött, a bizottság elnöke mindössze állásfoglalást tett közzé. 

Az ellenzéki képviselők végül elérték, hogy a Parlament elé kerüljön a házelnöki határozat kérdése képviselőnként, tehát minden egyes büntetésről - illetve annak hatályában fenntartásáról - külön kell szavazni. (A hivatalos napirend 13. oldal-án)

Erről a 36 képviselőről van szó:

  1. Ander Balázs (Jobbik)
  2. Arató Gergely (DK)
  3. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)
  4. Bősz Anett (független)
  5. Burány Sándor (Párbeszéd)
  6. Csárdi Antal (LMP)
  7. Demeter Márta (LMP)
  8. Gréczy Zsolt (DK)
  9. Dr. Gurmai Zita (MSZP)
  10. Hajdu László (DK)
  11. Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
  12. Hiszékeny Dezső (MSZP)
  13. Hohn Krisztina (LMP)
  14. Jakab Péter (Jobbik)
  15. Dr. Keresztes László Lóránt (LMP)
  16. Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd)
  17. Korózs Lajos (MSZP)
  18. Kunhalmi Ágnes (MSZP)
  19. Dr. László Imre (DK)
  20. Dr. Mellár Tamás (Párbeszéd)
  21. Molnár Gyula (MSZP)
  22. Dr. Molnár Zsolt (MSZP)
  23. Dr. Oláh Lajos (DK)
  24. Rig Lajos (Jobbik)
  25. Schmuck Erzsébet (LMP)
  26. Stummer János (Jobbik)
  27. Szabó Sándor (MSZP)
  28. Szabó Timea (Párbeszéd)
  29. Dr. Szél Bernadett (független)
  30. Tóbiás József (MSZP)
  31. Tordai Bence (Párbeszéd)
  32. Dr. Tóth Bertalan (MSZP)
  33. Ungár Péter (LMP)
  34. Dr. Vadai Ágnes (DK)
  35. Dr. Varga László (MSZP)
  36. Varju László (DK)

A pártfegyelem működni látszott, a képviselőket egyesével 112-114 szavazattal büntette a Fidesz-KDNP, egyedül Ander Balázs (Jobbik) büntetését szavazta meg az ellenzék is, bár itt lehet, hogy elnéztek valamit. 

A szavazások után Gelencsér Attila jegyző egyesével felolvasta, hogy az egyes képviselők pontosan mekkora tiszteletdíjjal lesznek szegényebbek. Az egyhavi tiszteletdíjak kb. 356 ezer és 1,5 millió forint között alakultak.

A szavazások listája itt látható. A Parlament élő közvetítését itt lehet követni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.