Mészáros Lőrinc és családja többet vitt haza a cégeikből, mint az állam bármelyik mamutjából

gazdaság
2019 június 08., 05:13

Az állam a tervezettnél jóval több pénzt tudott kivenni a legjövedelmezőbb cégeinek tavalyi nyereségéből. De ez is kevés volt ahhoz, hogy elhomályosítsák a Mészáros-család sikereit.

Vegyük először az állami mamutokat. A Világgazdaság számolta ki, hogy a tulajdoni arányok alapján melyik 5 cég volt a top állami osztalékfizető:

  • Mol Nyrt.: 29,47 milliárd forint
  • Szerencsejáték Zrt.: 13 milliárd forint
  • MVM Zrt.: 21,49 milliárd forint
  • Richter Nyrt.: 4,7 milliárd forint
  • Tisza-víz Kft.: 0,74 milliárd forint

Az energetikai óriás Mol osztalékának államra jutó részét simán meghaladja az a pénz, amit Mészárosék talicskáztak haza a saját cégeikből. Ezt azért nem egyszerű összeszedni, annyi cégben érdekeltek Felcsút XXI. századi Fuggerei. Nekiláttunk mi is, a 24.hu, a G7 és a hvg.hu is számolt. 

Mészáros és családtagjai jelentős osztalékhoz jutott ezekből a cégekből.

  • A Talentis Group révén 10,6 milliárdot vihet haza Mészáros Lőrinc és felesége. Ide terelték be azt a ZÁÉV-et is, ami a közbeszerzések egyik legnagyobb királya. Korábban is sejthető volt, hogy van valaki mögötte, nemrég vette a nevére Mészáros Lőrinc. A ZÁÉV 5,6 milliárdos nyerséggel zárt, osztalékként ennél is többet, 8 milliárd forintot vettek fel a tulajdonosok. Ez is hozzájárult a 11 milliárdos Talentis-osztalékhoz.
  • A Mátrai Erőmű Zrt-ből is csorogtak milliárdok. Ez az a cég, aminek munkavállalói féldisznót kaptak évvégi extraként, hiszen állattenyésztéssel foglalkozó cége is van Mészárosnak. A Mátrai Erőmű Zrt. 817 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet, mégis kivettek a tulajdonosok a szabad eredménytartalék terhére 11 milliárd forint osztalékot. A cégben 73 százalékos érdekeltsége van Mészárosnak, 26 százalék az MVM-é. Így Mészárosnak 8,3 milliárd juthatott. 
  • A V-Híd Kft. is gáláns volt Mészárossal. A dinamika új mértékegysége a V-Híd lehetne. Az állami vasútépítésekben érdekelt cég két év alatt bámulatos, 2421 százalékos árbevétel növekedést produkált. A 48 milliárdos árbevételből 5,3 milliárdos tiszta nyereséget jött ki. De az osztalék itt is nagyobb volt a megtermelt éves haszonnál: Mészáros és felesége 7 milliárdot vett ki a cégből. Ráadásul még egy 5,8 milliárdos kölcsönt is adott a V-Híd a tulajdonosainak, a felcsúti házaspárnak.
  • Az eredetileg Mészáros Lőrinc három gyerekének érdekeltségébe tartozó Fejér B.Á.L. is hozott a családi kasszába, Mészáros Lőrinc pedig különösen jól járt. Ez az a cég, amibe a családfő mindössze 600 ezer forinttal szállt be utólag, mégis kapott tíz százalékot a cégből, az osztaléknak pedig érthetetlen módon a felére lett jogosult. Különösen úgy nevetséges a 600 ezer forintos beugró, hogy a Fejér B.Á.L. bevétele 2015 óta 22-szeresére, nyeresége 87-szeresére nőtt. A tavalyi év hasznából 5,6 milliárd forintot vettek ki, aminek a fele jutott a gyerekeknek, fele Mészáros Lőrincnek. 
  • A most már Mészároshoz került korábbi Simicska-cégek közül a Pro-Ráta Holding Zrt. is szép eredményt ért el tavaly Vida Ildikó egykori NAV-vezető irányításával. A 4,5 milliárd forintos adózott eredménynél is nagyobb osztalékot vett ki Mészáros Lőrinc, 5,4 milliárdot
  • A másik vasútépítő cégük, az R-Kord 5,99 milliárdos hasznából 5 milliárdos osztalékot fizettek.
  • A nagy klasszikus, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből is pazar évet zárt - a cég árbevétele az előző évi 21 milliárdról 51 milliárd forintra nőtt - az 5 milliárdos nyereséget szintén kivették a cégből. Az R-Kord és az M&M 5-5 milliárdos osztaléka a Mészáros Építőipari Holdingba került. Innen kifizették a tulajdonosoknak, dierktben Mészárosnak és családjának, illetve Mészáros cégének, az Opusnak.
  • Az MKB Bank 4,8 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosainak, köztük a bank 48,62 százalékát birtokló Mészáros Lőrinc érdekeltségnek, amelyik így 2,3 milliárdos osztalékhoz jutott. (A másik nagy tulajdonos Szijj László, Mészáros üzleti partnere. Szijj gigacége, a közbeszerzések egyik legnagyobb bajnoka, a Duna Aszfalt is szépen fizetett egyébként osztalékot, 13 milliárdot vett ki a vállalkozásból Szijj.)
  • A Mészároshoz került Hunguest Hotels is fizetett 550 millió forint osztalékot. 

Ezek azok a milliárdok, amik egyszerűbben kibogozhatók. (Mészárosnak van érdekeltsége például a kereskedelmi tévéknek műsort gyártó IKO Holdingban és az közmédia reklámidejét értékesítő Atmediában is. A két cég összesen 2,4 milliárd forintot fizetett ki osztalékként a tulajdonosoknak, de nem lehet tudni pontosan, ebbből mennyi jutott Mészároséknak.)

Vagyis, Mészárosék a cégek szárnyaló bevételeinek, és az ebből megtermelt extraprofitnak köszönhetően simán ki tudtak venni az érdekeltségeikből majdnem 50 milliárd forintot. 

Ok, ennek egy része másik Mészáros-cégbe került, nem hazavitték a felcsúti Fő utcába, jelölt vagy jelöletlen bankjegyekben. De tavaly például az is előfordult, hogy utólag kellett beírni a mérleg az R-Kord nevű cég osztalékát, mert az valahogy lemaradt. Pedig 7,5 milliárd forintról volt szó. Kivel ne fordult volna elő, hogy megfeledkezett némi apróról?

Az láthatóan Mészárosékat nem aggasztott, hogy 2019 esetleg nem lesz ennyire jó, a bevételek esetleg a dinamikus növekedés helyett visszaesnek, vagy a haszon apadna. Simán belenyúltak a tartalékba is, ha kevésnek ítélték az éves hasznot.

A Mészáros cégek pedig húznak több vállalkozást is. A miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek a cégei is felbukkanak közbeszerzéseken dolgozó Mészáros-cégek körül. 

Direkt 36 cikkéből derült ki pár érdekesség:

Például egy budapesti csatornázási munkához a Mészáros és Mészáros Kft. kizárólag a Dolomit Kft.-től rendelt aknaelemeket és murvát. Egy másik Mészáros-cég, az R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon pedig alvállalkozóként vett részt a Nehéz Kő Kft., az Orbán család szállítmányozással foglalkozó cége

AZ R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon alvállalkozóként vett részt a Nehéz Kő Kft., az Orbán család szállítmányozással foglalkozó cége. A miniszterelnök apjának a cégei is megjelentették a mérlegüket, amiből az derült ki, hogy Orbán Győző májusban 1,35 milliárdos osztalékot vett ki a vastagon nyereséges cégeiből. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.