Nagyot drágul hétfő reggel az olaj

gazdaság
2019 július 01., 05:11

Csaknem 2,5 százalékot drágult hétfőn a hajnali kereskedésben az olaj a nemzetközi piacokon. Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 1,61 dollárral (2,49%) 66,35 dollárra, a nyugati féltekén irányadó WTI horónkénti ára 1,45 dollárral (2,48%) 59,92 dollárra emelkedett.

A piacok azt árazhatták be, hogy aKőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) hétfői közgyűlése előtt már a hétvégén eldőlt, hogy hosszabbítani fogják a termelés önkéntes korlátozását. Már csak az a kérdés, hogy további hat, vagy akár kilenc hónapon át fogják vissza termelésüket. Hogy visszafogják, az biztos, mert erről a két legnagyobb termelő, Oroszország és Szaúd-Arábia már külön megállapodott, Irak és Irán pedig támogatásáról biztosította őket ebben.

Az OPEC tagállamai és szövetségeseik január 1-től együttesen napi 1,2 millió hordóval fogták vissza a kitermelést fél évre az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Az OPEC és szövetségesei biztosítják a világ kőolajtermelésének nagyjából felét. Először 2016 decemberében állapodtak meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtése és ezáltal a világpiaci árak erősítése céljából. Az egyezséget azóta többször meghosszabbították. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.