Megérkeztek a Fidesz-közeli ösztöndíjak, máris a kormánymédia emberei elemzik a választásokat a pécsi egyetemen

POLITIKA
2019 szeptember 30., 15:04

„Önkormányzati választások publicisztikai és jogi szempontból”Ezzel a címmel, három kormányközeli szereplővel tartanak beszélgetést hétfőn este a Pécsi Tudományegyetem jogi karán. A meghívottak:

  • Megadja Gábor (Századvég),
  • Ambrózy Áron (Pesti Srácok),
  • Szikra Levente (Alapjogokért Központ).

A nem sajtónyilvános eseményt egy hallgatói csoport, az „Alpha Ióta Kappa” (AIK) nevű jogászklub szervezi, ez lesz az első rendezvényük. A hallgatói médiában megjelent bemutatkozásuk szerint ők alkotják a Fúzió Közösség pécsi szervezetét. 

photo_camera Fotó: Echo Tv/Youtube

A Fúzió Hallgatói Közösségekről júliusban hallhattunk először, amikor a Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány havi 60 ezer forintos ösztöndíjat írt ki „polgári értékrendet valló egyetemistáknak”. Az alapítványt Ágh Péter fideszes parlamenti képviselő hozta létre még a Fidelitas elnökeként, kuratóriumi tagja volt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere. Az elérhető adatbázisok szerint pedig az alapítvány jelenlegi kuratóriumában ül Sölch Gellért, az EMMI egyik helyettes államtitkára és Baczkó Norbert, a Fidelitas kommunikációs vezetője is.

Az öt hónapos program során „a hallgatók publikációkat, véleménycikkeket írnak és jelentetnek meg, hallgatótársaik körében közösségszervező feladatokat látnak el, valamint rendezvények szervezésében működnek közre”. De a pályázat célja nemcsak az, hogy támogassák az ügyesen fogalmazó, jobboldali fiatalokat, hanem az is, hogy

az egyetemeken Fúzió Hallgatói Közösségeket hozzanak létre. Úgy tűnik, ez Pécsen sikerült a leggyorsabban, az első rendezvényükre máris a kormánymédia három gyakori szereplőjét hívták. Kettejükről, Ambrózy Áronról és Megadja Gáborról akkor írtunk, amikor az Echo TV egyik adásában végig Jákob Péterként emlegették a jobbikos Jakab Pétert. Miután a politikus kiakadt, hogy ez vajon „az Auschwitzban megölt dédapja miatt” történt-e, a tévé vezetése úgy döntött, többé nem hívják be őket a műsorba. 

photo_camera Ambrózy Áron Fotó: Echo Tv/Youtube

A harmadik résztvevő, Szikra Levente az Alapjogokért Központ munkatársa. Ez egy 2013-ban alapított kutatóintézet, ahol Szánthó Miklós igazgató elmondása szerint megmosolyogják, amikor kormányközelinek nevezik őket, bár a Fidesz pártalapítványától, egy jegybanki alapítványtól és fideszes politikusoktól is kapnak pénzt. Márciusban Szánthót nevezték ki a fideszes médiaholding, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumának élére is

A dékán szerint nincs politikai felhangja, de ott lesz, és figyelni fog

A szervezők és a résztvevők háttere miatt felmerül a kérdés, jó dolog-e, hogy az egyetem helyet biztosít egy ilyen típusú rendezvénynek. Megkeresett minket egy hallgató, aki szerint „talán ’89 óta ez az első szervezet, amely nyíltan/burkoltan pártpolitikát terjeszt az egyetem falai között”, ráadásul szabályzat szerint az egyetem nem engedheti át a helyiségeit „politikai célú szervezet, mozgalom vagy ezekhez kötődő szervezet részére működési célra”. 

Beszéltünk Fábián Adriánnal, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánjával, aki azt mondta, eddig nem hallott róla, hogy „a szervezet kikkel áll kapcsolatban, vagy milyen források felett diszponál”, de a meghívó alapján nem érzi, hogy az eseménynek politikai felhangja lenne. 

Ettől függetlenül biztosítást kért a szervezőktől arról, hogy „a választást nem kampányszempontból, hanem publicisztikai és jogi szempontból fogják megközelíteni”, ahogy a leírásban is szerepel.

A dékán maga is ott lesz a beszélgetésen, és azt mondta, ha mégis ilyesmit tapasztalna, figyelmeztetni fogja a résztvevőket. Elmondása szerint a csoport szervezeti szinten nem kapcsolódik sem az egyetemhez, sem a hallgatói önkormányzathoz, és pénzt sem kap ezekről a helyekről.

Személyi átfedések azért vannak a kari Hallgatói Önkormányzati Testülettel (HÖT). A jogászklub elnöke, a másodéves Dér Ádám a hallgatói médiában azt mondta, 

a csoport ötlete „még tavaly tavasszal vetődött fel a mélyen tisztelt HÖT elnökünk és közöttem, hogy kellene csinálni egy polgári értékrendet valló konzervatív közösséget a karon, ahol nyugodtan lehet beszélni, esetleg vitázni egymással a mai világról, illetve problémáiról”.A tervek szerint októberben kirándulást szerveznek a Magyar Nemzeti Bankba, a Parlamentbe és néhány budapesti ügyvédi irodába, novemberben pedig „egy nagy név fog közénk jönni előadást tartani”.

A Pázmányon kocsmasport-bajnoksággal kezdtek

Pécsen kívül egyelőre a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen találtuk nyomát egy Fúzió Közösségnek. Ők eddig egy kocsmasport-bajnokságot szerveztek, de a hallgatóknak azt ígérik, a félév során „lesz buli, kerekasztal beszélgetések, filmvetítés, sütivásár, jótékonykodás és még több buli😄”.

Ők először „Fúzió Pázmány” néven jelentek meg a Facebookon, de ezt kénytelenek voltak megváltoztatni, mert nem számítanak az egyetem hivatalosan bejegyzett közösségének. 

Kerestük a pályázat kiíróit, hogy eddig hány diákot támogattak a havi 60 ezres ösztöndíjjal, de egyelőre nem kaptunk választ.

UPDATE 18:10

A cikk eredeti verziójában azt írtuk, hogy Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány kuratóriumának tagja Cser-Palkovics András, ő azonban csak volt tag. A kuratórium jelenlegi tagjairól szóló részt frissítettük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.