Földényi F. László esszéista rangos német díjat kap az „európai megértésért” végzett munkájáért

könyv
2019 december 06., 11:36

Földényi F. László kapja jövőre a Lipcsei Könyvdíj az Európai Megértésért nevű elismerést, a német nyelvterület egyik legrangosabb könyves díját - közölte csütörtökön a lipcsei önkormányzat. 

Az 1994-ben alapított díjjal az európaiak egymás iránti megértéséért végzett munkát ismerik el, többnyire közép-európai szerzőknek ítélik oda.  Korábban olyan kiválóságok kapták meg, mint a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, a lengyel riport atyamestere, Ryszard Kapuscinski vagy az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású történésze, Timothy Snyder. Földényi F. László ötödik magyarként kapja meg, Nádas Péter, Kertész Imre, Csordás Gábor és Dalos György után.

A Széchenyi-díjas esztéta, irodalomtörténész, műkritikus és műfordító A melankólia dicsérete című kötetéért kapja az elismerést. A németül Doma Ákos fordításában idén tavasszal megjelent könyvben a szerző „csodálatosan ellentmondásos módon termékeny szellemi állapotként, mélyen életigenlő hozzáállásként” mutatja be a melankóliát. Kötete ritka érdekes, gazdag munka, amelyben odaadást, figyelmet és alkotó részvételt igénylő „folytonos rejtélyként” mutatkozik meg a világ - idézi az MTI a zsűri indoklását. 

link Forrás

A díjat a lipcsei nemzetközi könyvvásár előestéjén, 2020. március 11-én adják át, a szerzőt Adam Soboczynski publicista, a Die Zeit című hetilap tárcarovatának vezetője méltatja. 

A 20 ezer euróval (6,7 millió forint) járó díjjal idén Masha Gessen orosz-amerikai újságírót, írót tüntették ki az orosz társadalom jelenéről és közelmúltjáról szóló könyvéért (A jövő történelem - Így nyerte el, és veszítette el ismét a szabadságot Oroszország).