Annak, aki átélte, egészen hihetetlen, hogy kik kerültek rá a rendszerváltásról megemlékező 8 bélyegre

POLITIKA
2019 december 16., 13:19
comments 278

Bemutatták a Magyar Posta bélyegsorozatát, ami a rendszerváltás 30. évfordulójára készült. Nem véletlen, hogy csak az emlékév utolsó napjaira sikerült összehozni a sorozatot, hiszen annak összeállítását botrányok kísérték. A Demokratikus Ellenzék két legendás figurájának - Solt Ottiliának és Rajk Lászlónak - a családja ugyanis nem járult hozzá a szerepeltetésükhöz. 

link Forrás

Ezzel együtt is igazán mellbevágó, hogy a végső nyolcasba nem került bele egyetlen demokratikus ellenzéki sem.

Egyfajta történelmi viccnek tűnik, hogy cserébe 5 egykori MDF-es, ABC-sorrendben Csengey Dénes, Csoóri Sándor, Csurka István, Szabad György és Beke Kata is bekerült, miközben kábé az egyetlen MDF-es, aki ezt tényleg megérdemelte volna, vagyis Antall József miniszterelnök nem vitte át a lécet. Ez akkor is abszurd, ha ő már szerepel bélyegen.

A legfiatalabb olvasók kedvéért mondom, hogy az MDF ilyen mértékű felülreprezentáltsága azért humoros, mert

  • a párt a rendszerváltás idején saját magát az elnyomó kommunista párt és az ellenzék közé helyezte el a politikai mezőben;
  • és 1988-ban konkrétan paktumot kötött a kommunistákkal, hogy az állampárti Pozsgay Imre lehessen a köztársasági elnök. Az MDF és a megdöntendő hatalom összejátszása provokálta ki az egész rendszerváltás talán legfontosabb politikai akcióját, az MDF-MSZMP-paktum megfúrására kitalált úgynevezett négyigenes népszavazást, aminek egyébként a Fidesz és a történelemből ezúton is kiradírozott SZDSZ voltak a motorjai.

A most bélyegre kerülő Csurka István pedig a rendszerváltó jobboldalt az antiszemita, rasszista, világösszeesküvés-hívő szélsőjobbról előző MIÉP alapítója lett nem sokkal a rendszerváltás és az MDF-ből való kiválása után. Ma már a fideszes publicisták nosztalgiával emlegetett referenciapontja.

A 8 bélyegre került figura közül a 3 nem MDF-es között van a legendás környezetvédő-képzőművész-író és gátellenes Duna-aktivista Karátson Gábor, a megalkuvásmentesen antikommunista Magyar Október pártot alapító, svungos utcai akcióiról is híres Krassó György és az erdélyi magyar író, Sütő András.

Fideszesek azért sem szerepelhetnek, mert csak halott kerülhet bélyegre.

Az természetesen egyéni ízlés kérdése is, hogy ki kit tart a rendszerváltás hősének. És hősök akadtak minden oldalon. De az bármilyen oldalról nézve egészen bizarr, hogy a hivatalos megemlékező sorozatban nem szerepel senki abból a demokratikus ellenzékből, amely a rendszerváltást megelőző évtizedekben Magyarországon egyedüliként állt ki aktívan, nyíltan, a személyes egzisztenciáját kockáztatva. demonstrációk szervezésével és illegális lapok, könyvek kiadásával az elnyomó rendszer ellen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.