Bebörtönzött újságírót is szabadon engedtek egy nagy, kelet-ukrajnai fogolycserében

külföld
2019 december 29., 18:06

Vasárnap újabb fogolycserét hajtott végre az ukrán kormány a Donyec-medencei szakadárokkal. Az ukrán elnöki hivatal közlése szerint 76 ukrán állampolgár nyerte vissza szabadságát, akiket a szakadár területeken tartottak fogságban. Cserébe az ukrán fél 127 embert adott át a szakadároknak, bár készek lettek volna 141 embert is átadni, de 14-en közülük maguk utasították ezt vissza. Négyen az ukrán listán szereplők közül azért nem tértek vissza a szakadár területről, mert még ott élnek a családtagjaik. 

A hírek szerint Kijev átadta a feloszlatott Berkut rohamrendőri osztag korábbi öt tagját is, akik ellen eljárást indítottak az európai integrációt és hatalomváltást követelő 2014-es kijevi Majdan-tüntetéseken a fegyvertelen tüntetők agyonlövése ügyében. A volt berkutosok átadása megosztja a közvéleményt Ukrajnában, elsősorban a nacionalista érzelműek ellenezték a lépést. Kijev átadta azt a brazil férfit is, aki korábban harci tevékenységben vett részt a szakadárok oldalán.

photo_camera A fogolycsere előtt Fotó: Valeriy Melnikov/Sputnik

Visszanyerte viszont a szabadságát Sztanyiszlav Aszejev ukrán újságíró, aki még 2017 nyarán tűnt el a szakadár területeken. Az ukrán hadsereg javára folytatott kémkedéssel vádolták meg, és idén ősszel az önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaságban 15 év börtönre ítélték.

A fogolycseréről még december 9-én állapodtak meg Párizsban a „normandiai négyek”, vagyis Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország. Ezután Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport hétfőn egyezett meg a fogolycsere feltételeiről.

Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok között legutóbb  2017 decemberében volt nagyobb fogolycsere, akkor a szakadár területeken fogva tartottak közül 73-an nyerték vissza szabadságukat, cserébe 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok.

Ukrajna és Oroszország legutóbb szeptember 7-én cserélt ki foglyokat, akkor térhettek vissza Ukrajnába többekkel együtt a tavaly novemberi ukrán-orosz fekete-tengeri incidens során bebörtönzött ukrán haditengerészek. Akkor hazaengedték Oleh Szencov Szaharov-díjas ukrán filmrendezőt is, aki tavaly éhségsztrájkba kezdett a börtönben

A kelet-ukrajnai háború 2014-ben tört ki. Arról, hogy miért épp Donyecknél történt mindez, akkor részletes elemzést is közöltünk. (MTI)