Haldoklik az orosz börtönben éhségsztrájkoló Oleh Szencov

Megírta a végakaratát az orosz börtönben 4 hónapja éhségsztrájkot folytató, terrorvádakkal 20 év szabadságvesztésre ítélt Oleh Szencov ukrán filmrendező, akinek a szervezete a védője szerint már visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedett – jelentették hírügynökségek kedden.

„Már feladtam a hitet, hogy hamarosan szabadlábra kerülhetek, és boldogan Kijevben élhetünk”

– idézte Natalja Kaplan, Szencov unokatestvére a neki megküldött végrendeletet. Kaplan szerint Szencov egyre rosszabb állapotban van, véroxigén-hiányban szenved. „Szédülök, minden forog körülöttem, a test, fej és végtagok lemerevedtek” – idézett tovább az iratból Kaplan.

Az éhségsztrájkoló Oleg Szencov az Oroszország emberi jogi főbiztosának sajtóirodája által augusztus 9-én kiadott fotón.Fotó: Oroszország emberi jogi főbiztosának sajtóirodája/HO/AFP

Bár Szencov szervezete csepegtetőn keresztül tápanyagokhoz jut, a 42 éves elítélt továbbra sem hajlandó élelmet magához venni. Azért kezdett éhségsztrájkba, mert el akarja érni, hogy az orosz hatóságok bocsássák szabadon őt és 64 további, orosz börtönökben fogva tartott ukrán politikai foglyot.

A filmrendező ügyvédje, Dmitro Dince hétfőn azt mondta, a védencének szervezete 120 napi koplalás után visszafordíthatatlan egészségi károsodást szenvedett, ami főleg a szív- és érrendszert, a veséket és a májat érinti. Szencov egyre törékenyebb állapotban van, és már csak nehezen képes felállni az ágyáról – mondta.

Az orosz föderációs büntetés-végrehajtási szolgálat tagadta, hogy a szibériai Jamali Nyenyecföldön található Labitnangiban lévő börtönben raboskodó Szencov állapota súlyos. Szerintük naponta részesül orvosi és terápiás ellátásban és tápanyag-keveréket kap, az orvosi vizsgálatok pedig megállapították, hogy az ukrán filmrendező állapota kielégítő. A szolgálat megjegyezte azt is: ha az egészsége romlani kezdene, azonnal áthelyeznék egy egészségügyi intézménybe.

Szencovot 2015. augusztus 15-én 20 évi szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság terrorizmus vádjával. Az orosz álláspont szerint a filmrendező „terrorcsoportot” hozott létre a 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten. Szencov tagadta a vádakat. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.