Leisztinger Tamás megvetheti a lábát egy PET-palack újrahasznosító üzletben

üzlet
2020 február 27., 11:54

Az ország egyik legnagyobb PET-palackok újrahasznosításával foglalkozó üzeme lehet a milliárdos Leisztinger Tamás következő befektetése - írja a HVG.

A lap szerint a karcagi Recy-Pet Kft. az után került csődeljárás alá, hogy korábbi tulajdonosa, Pultzer Tamás előbb áfacsalási ügybe keveredett, majd vádat emeltek ellene  bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt. A csődeljárás során azonban nem sikerült rávenni a hitelezőket a fizetésképtelenné vált cég újraindítására, így napokon belül megindulhat a cég felszámolása. Ezt a  Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi, miután a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette az Aquarius Aqua-t, azt az ásványvízgyártó vállalatot, amihez a Recy-Pet újrahasznosító üzeme is tartozik.

A reorganizációs céget a HVG értesülései szerint a Coca Cola és a Szentkirályi olasz tulajdonosa is megkereste érdeklődő befektetőként, de a kormány hamar egyértelművé tette: nem célja, hogy a magyar vállalatcsoport külföldi kézbe kerüljön. Üdítőital-gyártói körökből viszont úgy értesült a lap, hogy egy hazai befektetőre, Leisztinger Tamásra bíznák az Aquarius újraélesztését, aki ezzel együtt tehát vihetné az újrahasznosító üzemet is.

A HVG emlékeztet: a befektetés nem jöhetne jobbkor Leisztingernek, a kormány ugyanis a napokban hirdette meg klímavédelmi akciótervét. Ennek egyik eleme, hogy növelni kell a műanyagpalack-hulladék újrahasznosítási arányát Magyarországon - nyolc éven belül 90 százalékra.

Ehhez a kormány visszaválthatóvá tenné az üveg- és műanyagpalackokat, fémdobozokat, ahhoz azonban, hogy ezt a fogyasztók meg is tegyék, szükség lehet a betéti díj újbóli bevezetésére.

A lap számításai szerint jelenlegi piaci viszonyok szerint ez 30-40 forintos áremelkedést jelenthet például az ásványvíz vagy a sör árában, amit persze addig kell a fogyasztónak megfizetnie, ameddig vissza nem viszi a kiürült palackokat.