Több mint 30 török katona halt meg egy szíriai légicsapásban

külföld
2020 február 28., 04:10

Súlyos veszteség érte a török haderőt Szíria Idlíb tartományában egy légicsapásban csütörtökön: 33 katona halt meg - jelentette be pénteken Rahmi Dogan, a Szíriával határos törökországi Hatay tartomány kormányzója.

Dogan csütörtökön először csak kilenc halottról számolt be, később 22-ről. A kiterjedt helyi aktivistahálózattal rendelkező Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) ugyanakkor már első jelentésében 34 katona halálát tudatta, továbbá, hogy a szíriai kormányerők és orosz harci repülőgépek bombázták a Bara és Bilion települések közötti térséget.

Törökország által támogatott szíriai harcos február 26-án
photo_camera Törökország által támogatott szíriai katona február 26-án Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

A török tartományi kormányzó közölte, hogy a légicsapás mintegy 30 sebesültjét Szíriából átszállították török kórházba, és hogy egyikük állapota sem válságos.

A légicsapás hírére Recep Tayyip Erdogan török elnök összehívta stábját rendkívüli ülésre csütörtök este, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pedig telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az Idlíbben történtekről.

A Reuters brit hírügynökségnek a török biztonsági erők két tisztje azt mondta pénteken, hogy a török hadsereg tüzérségi támadással válaszolt a csütörtöki légi csapásra: lőni kezdte a szíriai kormányerők idlíbi állásait.

Erdogan közben azt követeli az oroszok támogatását élvező szíriai kormányerőktől, hogy haladéktalanul vonuljanak vissza a tartományból.

Törökország és Szíria közötti konfliktusban a csütörtöki volt az eddigi legkomolyabb összetűzés, arról, hogyan fajult idáig a helyzet, épp a napokban írtunk részletesebben

Az Idlibben zajló harcok miatt december óta mintegy egymillió szíriai menekült el otthonából, és a Reuters idézett egy névtelenül nyilatkozó magasabb beosztású török tisztviselőt, aki szerint Törökország arra készül, hogy nem állítja meg többet Európa felé a menekülteket. A csütörtök éjjeli beszámoló szerint a török határőrök azt a parancsot kaphatták, hogy hagyják el posztjaikat, és ne akadályozzák a szárazföldön vagy vízen Európa felé tartó menekülteket. Ezt azonban hivatalosan egyelőre senki nem erősítette meg. 

Törökországban 3,7 millió szíriai menekült él átmeneti táborokban, és az ország többször jelezte már, hogy nem tudnak több embert befogadni. A törökök 2016-ban állapodtak meg az Európai Unióval, hogy rengeteg pénzért cserébe feltartóztatják az EU felé induló menekülteket, a közelmúltban azonban Erdogan többször is megzsarolta már a nyugati vezetőket, közölve, hogy véget fog ennek vetni, ha nem tesznek többet az idlibi helyzet rendezéséért. (MTI, Reuters, BBC)