Rudolf Péter a Vígszínház új igazgatója

KULTÚRA
2020 március 24., 17:06

Rudolf Pétert nevezte ki a Vígszínház élére Karácsony Gergely - derült ki a főpolgármester kedd délután közzétett Facebook-bejegyzéséből.

Karácsony azt írta, „a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával egyeztetve” 2021. december 31-ig bízza meg Rudolfot a színház vezetésével.

Karácsony Rudolf Péter megbízásos kinevezésével lényegében átugorja a Vígszínház igazgatójának pályázati úton történő kiválasztását. A főpolgármester ezt azzal indokolta, hogy a hónapokig elhúzódó pályáztatás helyett a színház dolgozóinak most inkább biztonságra van szüksége az Eszenyi Enikő vezetői stílusát érintő kritikákból kiinduló, végül Eszenyi lemondásához és igazgatói pályázatának visszavonásához vezető botrány után.

„Most az a legfontosabb, hogy béke legyen a Vígszínházban. Elismerést érdemel, hogy Rudolf Péter vállalta a botrányok és a járványveszély által duplán sújtott színház vezetését!”

- írta Karácsony, hozzátéve, Rudolf első körben a szakmai bizottság többségének a bizalmát ugyan nem kapta meg, de a társulatét igen.

A döntést néhány órával azután közölte, hogy a kormány megszavazta: kiveszi a főváros kezéből több színház fenntartását, és azokban a színházakban, amelyek teljes támogatását az állam fizeti, az EMMI gyakorolja a munkáltatói jogokat az összes vezető beosztású ember fölött.

A törvény viszont egyelőre még nem lépett hatályba, és még megegyezés sincs a főváros és a kormány között arról, hogy mely színházaknál lesz ez a helyzet.

Karácsony a megegyezésről most azt írta,

„Mi olyan megállapodást kívánunk kötni a kormánnyal, amelynek keretében minden színház fenntartói joga a Fővárosi Önkormányzatnál marad, de tisztán önkormányzati forrásból azokat a színházainkat tudjuk finanszírozni, amelyek művészi szabadságát, autonómiáját különösen fenyegeti a politikai befolyás lehetősége. Ezért kerül tisztán fővárosi finanszírozásba Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a TRAFÓ, valamint a Szabad Tér. Továbbá biztosítanunk kell a független színházi társulatok működési és művészi autonómiáját is. Ezért olyan megállapodásra törekszünk, amely biztosítja a függetlenek támogatására szánt eddigi összeget úgy, hogy az azt elosztó kuratóriumot a főváros jelöli. Ez a kuratórium pedig nem lehet politikai, csakis tisztán szakmai grémium.”