Lemondott Eszenyi Enikő, és visszavonta igazgatói pályázatát

MŰVÉSZET
2020 március 19., 15:41

„Az elmúlt napokban életem legnehezebb pillanatait éltem meg. Sokat tapasztaltam ez alatt a néhány nap alatt: támogatást, gyűlöletet, együttérzést és kiközösítést” - írja Eszenyi Enikő abban a Facebook-posztban, amelyben bejelenti, hogy lemond a Vígszínház igazgatói posztjáról, és visszavonja a pályázatát is.

„Ahogy 39 évvel ezelőtt, most is úgy látom, egyesek nem tudnak megbékélni a személyemmel. Mindent elkövetve igyekeznek a Vígszínház társulatát megosztani, a művészetbe vetett hitüket megtörni. Ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében a Vígszínház vezetésére beadott pályázatomat – annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak – visszavonom, vígszínházi munkámat befejezem azzal a hittel, hogy Thália örök és halhatatlan.”

link Forrás

Eszenyi 2009-től vezette a Vígszínházat. Az utóbbi hetekben számos korábbi beosztottjaköztük színészek álltak elő azzal, hogy az Eszenyi által alkalmazott „verbális erőszak” és „agresszív vezetői kommunikáció” is hozzájárult a felmondásukhoz. Az igazgató az ATV-ben reagált minderre, azt mondta, szerinte lejáratókampány zajlik ellene, és áll elébe a Főpolgármesteri Hivatal által kezdeményezett vizsgálatnak.

A mostani pályázaton Eszenyin kívül Rudolf Péter és Csányi János indult, a színház dolgozóiból álló szakszervezet szavazásán pedig 118-ból 113-an Rudolf Pétert támogatták

Néhány órával Eszenyi lemondása előtt eljutott egy levél az Indexhez, amelyben a Vígszínház 245 munkatársa kérte Karácsoly Gergely főpolgármestert, hogy független szakértők bevonásával vizsgálják ki „a munkahelyi visszaéléseket és abúzusokat”.