Eszenyi Enikő volt titkára: „Hozzám vágta a cipőjét, mert valami divatszalonból nem 34-es, hanem 36-os ruhát kértem ki neki”

kultúra
2020 március 12., 05:22

Kovács Patrícia, a Vígszínház egykori színésze és Csikós Júlia, Eszenyi Enikő korábbi titkára is beszélt a 24.hu-nak az igazgató által teremtett toxikus légkörről. 

„Velem lehet kiabálni, és én is szoktam vehemensen vitatkozni az igazamért. Ha egy rendező azt mondja nekem, hogy »Baszd meg, Kovács, menjél már odébb!«, akkor odébb megyek, és tudom, hogy ő most nem személyeskedik, nem rám haragszik, csak felfokozott állapotban van. Ezzel tehát nincs bajom, mert tartom azt a mondást, hogy színpadról megsértődni nem ér” - mondta Kovács Patrícia, aki 2009 és 2011 közt játszott a Vígben. 

Szerinte viszont Eszenyi magatartása túlment ezen a határon, ő maga is látta, hogyan viselkedik a fiatalabb kollégákkal, asszisztensekkel, háttérdolgozókkal., akik személyeskedésnek és nyilvános megszégyenítésnek voltak kitéve. „Olyan helyzetek, amiben az ember csak lesütött szemmel nyeli a könnyeit. És ez folyamatos volt, Eszenyi egyszerűen így közlekedik a színházában.”  

photo_camera Kovács Patrícia (balra) Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Elmesélte azt a személyes példát is, amikor meghívták egy vendégfőszerepre, de Eszenyi nem engedte, mondván, „az enyém vagy”. Kovács állítása szerint, amikor megpróbálta megbeszélni vele a dolgot, Eszenyi azzal zavarta el az irodájából, hogy „na, menjél innen kifele!” 

Ez annyira sok volt számára, hogy Kovács inkább szabadúszó lett, és azt mondja, azért nem szólalt meg mostanáig, mert „van egy ilyen káros trend, hogy mi fegyelmezettségre lettünk trenírozva. Bekerülünk a Színművészeti Főiskolára, és úgy jövünk ki, hogy amit mond a rendezőnk, a tanárunk, az igazgatónk, az úgy van és kész”.

„Azt hittem, kapok egy pofont”

Csikós Júlia nem sokkal később, 2012-ben volt három hónapig Eszenyi titkára, állítása szerint ő is a megalázások és a verbális erőszak miatt mondott fel. Élményeiből akkoriban naplót írt, amiből kiderül, hogy Eszenyi kirúgással fenyegette pár héttel az után, hogy felvették a színházba. „Azt hittem, kapok egy pofont – ehelyett csak az ajtóba rúgott bele” – írta naplójában 2012 szeptemberében. 

Az egykori titkár szerint Eszenyi egyszer a cipőjét is hozzávágta, 

„mert valami divatszalonból nem 34-es, hanem 36-os ruhát kértem ki neki egy rendezvényre. Ezt a jelmeztervezőjével és az öltöztetőjével egyeztettem, akik közül mindketten megerősítették, hogy 36-os méretet hord, de Enikő azt »kövérnek« találta. Mindegy, cipő repült, én felálltam és hazajöttem, ő pedig sírva telefonált utánam”.Elmondása szerint Eszenyi ezután sírva kért tőle bocsánatot. „Nem haragszom Enikőre, és nyolc év után nyilván nem a kicsinyes bosszúvágy vezérel, hogy újra felhánytorgassam ezt az időszakot. Szörnyű volt, igyekszem elfelejteni. Én három hónap próbaidő után eljöttem. De mi van, ha valaki ezt nem teheti meg? Ezeket az embereket nem akarom cserbenhagyni” – mondta.

Csikós szerint Eszenyi sokszor porig rombolta az ember önértékelését, ellentmondásos információkat mond, mégis „azt érezteti, hogy te vagy az idióta”.

photo_camera Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Hétfőn Fenyvesi Lili és Néder Panni számolt be hasonlókról a 24.hu-nak,majd tizenöt színész aláírt egy közleményt arról hogy, részben az Eszenyi-féle verbális erőszak miatt hagyták el a társulatot. 

Eszenyi az ATV-nek reagált az őt ért vádakra. Azt mondta, egykori kollégáival ellentétben ő sosem bírálná őket a nyilvánosságban, és bár valóban „határozott vezető”, minden döntést a Vígszínház érdekében hoz. A főváros vizsgálatot indított az ügyben. 

Éppen most zajlik a Vígszínház igazgatói pályázata, amelyen Eszenyi mellett Rudolf Péter és Csányi János indult, és a társulat 96 százaléka Rudolf Pétert támogatta.