Trump újra nekiment Kínának: kártérítést akar a koronavírus miatt

külföld
2020 április 28., 06:23
Donald Trump április 20-án a Fehér Házban
photo_camera Donald Trump április 20-án a Fehér Házban Fotó: ALEX WONG/AFP

Donald Trump két álló napig nem állt a sajtó elé, állítólag azért, mert tanácsadói meggyőzték, hogy többet árt önmagának mint használ (a közelgő választási kampány előtt).

Az amerikai elnök maratoni sajtókonferenciákat szokott tartani a Fehér Házban, és az egyik ilyen alkalommal engedte el azt a jótanácsot is, hogy fertőtlenítővel kéne beinjekciózni a koronás betegeket, és máris minden meg van oldva.

Trump két napig bírta, hogy ne beszéljen az újságrókkal, hétfőn pedig keményen neki is ment Kínának, és arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nagyon komoly nyomozásokat folytat annak érdekében, hogy felderítse, miként is kezelte Peking a válsághelyzetet, mennyire felelős Kína a járvány elterjedésében.

Trump szerint sok módja van annak, hogy számonkérjék Kínát, és nagyon nem elégedettek azzal, ahogy az ország kezelte a krízist, amit szerintük meg lehetett volna időben állítani, és akkor nem terjedt volna szét az egész világon.

Feltették neki azt a kérdést, hogy mit szól ahhoz a Bild-cikkhez, amelyik 165 milliárd dolláros kártérítést kérne Németország nevében Kínától, mire Trump azt felelte, hogy több ország nézegeti a kártérítés lehetőségeit, de ők ennél sokkal jelentősebb összegben gondolkodnak, igaz, pontos összeget még nem mondanak.

Kínát azért is támadják az amerikai sajtóban, mert nagy mennyiségű, rossz minőségű védőfelszerelést és tesztet adtak el az Egyesült Államoknak az elmúlt hetekben. A hétvégén a Politico közölt egy 57 oldalas dokumentumot arról, amelyet a Republikánus Pártban készítettek, és amely azt tanácsolja a politikusoknak, hogy nyilatkozataikban támadják Pekinget a kialakult helyzet miatt.

Trumptól egyébként megkérdezték a sajtótájékoztatón, hogy vállalja-e a felelősséget, ha valaki tényleg beoltja magát fertőtlenítővel, ahogy tanácsolta, de természetesen nemmel felelt. (Guardian)