A német Bild bulvárlap 149 milliárd eurót követel Kínától a járvány miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Összesen 149 milliárd eurós számlát állított ki a Bild német bulvárlap Kínának. A lap szerint ekkora veszteség érte Németországot márciusban és áprilisban, a GDP 4,2 százalékát bukta az ország a járványon. 

A lap a károkozásért Kínát okolja, amiért nem akadályozta meg a járvány elszabadulását, amikor a fertőzések még csak Vuhan városában terjedtek.

A berlini kínai nagykövetség azonnal tiltakozását fejezte ki, xenofóbiának és Kína-ellenesnek nevezve a bulvárlap felvetését.

A Deutsche Welle megkérdezte a Bild főszerkesztőjét, miért gondolja, hogy Kína felelős a járvány világméretűvé válása miatt. 

Julian Reichelt szerint Kína nem felügyelte és ellenőrizte megfelelően saját élőállatpiacait, később peding nem informálta a világot a járvány súlyosbodásáról, míg aztán késő lett. Reichelt szerint Kína egyébként nem fog fizetni, "ahogy nem fizettek soha semmiért", ettől függetlenül szerinte fontos kijelenti, ki a felelős a kialakult helyzetért, amely gazdasági válsággá fajult. (DW)


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér