A német Bild bulvárlap 149 milliárd eurót követel Kínától a járvány miatt

Összesen 149 milliárd eurós számlát állított ki a Bild német bulvárlap Kínának. A lap szerint ekkora veszteség érte Németországot márciusban és áprilisban, a GDP 4,2 százalékát bukta az ország a járványon. 

A lap a károkozásért Kínát okolja, amiért nem akadályozta meg a járvány elszabadulását, amikor a fertőzések még csak Vuhan városában terjedtek.

A berlini kínai nagykövetség azonnal tiltakozását fejezte ki, xenofóbiának és Kína-ellenesnek nevezve a bulvárlap felvetését.

A Deutsche Welle megkérdezte a Bild főszerkesztőjét, miért gondolja, hogy Kína felelős a járvány világméretűvé válása miatt. 

Julian Reichelt szerint Kína nem felügyelte és ellenőrizte megfelelően saját élőállatpiacait, később peding nem informálta a világot a járvány súlyosbodásáról, míg aztán késő lett. Reichelt szerint Kína egyébként nem fog fizetni, "ahogy nem fizettek soha semmiért", ettől függetlenül szerinte fontos kijelenti, ki a felelős a kialakult helyzetért, amely gazdasági válsággá fajult. (DW)


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.