Az ITM államtitkára által vezetett kutatócsoport is nyert az ITM pályázatán

POLITIKA
2020 szeptember 22., 08:16

Arató Gergely DK-s képviselő a parlament hétfői ülésén kérdezett rá, hogy valóban a technológiai minisztérium egyik államtitkára vezeti-e az egyik győztes OTKA-pályázatot.

Az OTKA egy jelentős tudományos pályázat Magyarországon, aminek augusztusi kiosztásába az ITM-et vezető Palkovics László miniszter az eddigi szokásokat felrúgva belenyúlt, és megváltoztatta néhány esetben a szakmai zsűri döntéseit. Emiatt volt zsűritag, aki lemondott, illetve több mint száz kutató küldött tiltakozó levelet a minisztériumnak.

Aratónak egy Fenntarthatóság és jog című pályázat tűnt fel az OTKA győztesei között, ami közel 36 millió forintot nyert, és egy bizonyos Boros Anita vezette a pályázó csoportot. Az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkárát ugyanígy hívják.

Boros Antia államtitkár
photo_camera Boros Antia államtitkár Fotó: kormany.hu - youtube

A DK-s képviselő tudni akarta, hogy ugyanarról a Boros Anitáról van-e szó, illetve megkérdezte, hogy e pályázat győzelme érdekében is felülbírálta-e a szakmai zsűri döntését a miniszter.

Schanda Tamás államtitkár azt megerősítette, hogy az államtitkár által vezetett kutatók győztek, de arra nem válaszolt, hogy esetében is egyedi miniszteri döntés állt-e a háttérben. Schanda elmondta viszont, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt rosszabb volt a tudomány helyzete, és hogy Boros Anitát tisztelni és támogatni kellene, hogy politikai munkája mellett a tudományos pályáját sem adta fel. Továbbá jelezte, hogy a pályázatból neki járó pénzt kiosztotta a kollégái között.

Arató kérdését és az államtitkári választ itt nézheti meg.