Palkovicsék átírták az OTKA szakmai zsűrijének támogatási listáját

tudomány
2020 augusztus 31., 12:28

„Miután a kollégium által jóváhagyott zsűrisorrendek indoklás és egyeztetés nélküli megváltoztatását nem tartom összeegyeztethetőnek az általam képviselt tudományértékelési módszerrel, kollégiumi elnöki funkciómról 2020. szeptember 1-jei hatállyal, hét év után, lemondok” - írta egy, kollégáinak címzett körlevélben Acsády László akadémikus, az OTKA orvosi és biológiai tudományok kollégiumának elnöke.

A támogatásra érdemesnek ítélt kutatások listáját az utóbbi évtizedekben az OTKA szakmai zsűrijei állították össze, idén azonban a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) átírta ezt a listát.

Ilyesmire a 24.hu szerint az OTKA 35 éves működése alatt, tehát még a Kádár-rendszerben sem volt példa.

Acsády a hétvégén szembesült azzal, hogy az ITM belenyúlt a listába, ezért mondott le.

A 24.hu cikke szerint döntési lista önkényes megváltoztatása megdöbbenést keltett az orvosi és biológiai tudományok kollégiumában, különösen azért, mert lényegesek az eltérések a szakma által elfogadott sorrendhez képest. A minisztériumi döntéssel ugyanis bekerült a nyertesek közé olyan „vonal alatti pályázó” is, aki előtte az utolsó helyen végzett az adott zsűri rangsorában.

„Az ITM egy eddig megrendíthetetlen tudományetikai határt lépett át megsértve azt az alapelvet, hogy a kutatási támogatásokat szigorúan szakmai alapon, fair versenyben lehet csak elnyerni” - mondta a lapnak Váradi András, az MTA doktora, a molekuláris és szerkezeti biológia, biokémia zsűri tagja. „Zsűritagként valamennyien nagyon komoly, sok-sok órát igénybe vevő munkát végeztünk. Ezért a hivataltól tiszteletdíjat kaptunk. Nem szeretnék olyan tevékenységért díjazásban részesülni, amely etikátlan megoldással végződik” - jelentette ki Váradi, hozzátéve, hogy tiszteletdíját is egy civilszervezetnek fogja átutalni, amennyiben a minisztérium nem tisztázza, hogy mi történt. A szakmai zsűri egyébként levélben kérte a minisztériumot, hogy indítsanak belső vizsgálatot, valamit felszólították „érdemtelenül” kedvezményezett pályázókat, hogy ne kössék meg a támogatási szerződést a hivatallal, mert nekik is érdekük, hogy a rendszer tiszta maradjon. (24.hu)