Brit bíró döntése szerint nem lehet kiadni Julian Assange-t az Egyesült Államoknak

külföld
2021 január 04., 10:25

Julian Assange-t nem lehet kiadni az Egyesült Államoknak, döntött egy brit bíró hétfőn. Assange-t az amerikaiak kémkedéssel és kormányzati számítógépek feltörésével vádolják.

A BBC információi szerint a bíró a 49 éves Assange mentális egészsége és az öngyilkosság veszélye miatt döntött úgy, hogy nem lehet őt kiadni az amerikaiknak. Vanessa Baraister bíró ítélete szerint ugyan az amerikai hatóságok beadványa alapján elrendelhető lenne a kiadatás, de úgy találta, hogy az amerikai fél képtelen lenne szavatolni, hogy Assange ne tegyen kárt magában.

A döntés nem jogerős, és mint a Guardian megjegyzi, az ügyészség minden bizonnyal fellebbezni fog. Tavaly év végén zajlottak a meghallgatások a WikiLeaks alapítójának ügyében. A WikiLeaks oldalára 2010-ben és 2011-ben került ki több százezer dokumentum az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatban, illetve különféle diplomáciai üzenetváltások is.

Assange támogatói örülnek a döntésnek a bíróság épülete előtt
photo_camera Assange támogatói örülnek a döntésnek a bíróság épülete előtt Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Az ügyészség szerint Assange segített az amerikai védelmi elemzőnek, Chelsea Manningnek a dokumentumok megszerzésében, és így bűnrészes a kémkedésben és a jogsértő hackelésben is, a titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozásával pedig veszélyeztette informátorok biztonságát. Összesen 18 vádpontban emeltek ellene vádat, és ha bűnösnek találnák az amerikai bíróságon, akár 175 évnyi börtönt is kaphatna.

Assange tagadja, hogy együttműködött volna Manninggal a titkosított amerikai rendszer feltörésén, és állítása szerint semmiféle bizonyíték nincs arról, hogy bárki veszélybe került volna a megjelent dokumentumok miatt. Ügyvédei szerint az ellene felhozott vádak politikailag motiváltak, és az amerikai kormány azért akarja elítélni Assange-t, mert a Wikileaks révén napvilágra kerültek információk az amerikaiak által elkövetett háborús bűnökről és emberi jogi visszaélésekről.

A hétvégén jelent meg a Mail On Sunday című brit lapban a véleménycikke Stella Morisnak, aki Assange élettársa, és akivel közösen két gyerekük van. Moris arról írt, hogy Assange kiadatása politikailag és jogilag is katasztrofális lenne Nagy-Britanniának, ugyanis ez alapján teljesen újra kéne írni a brit szabályokat arról, hogy mi jelenhet meg a lapokban és mi nem.

Assange 2016-ban
photo_camera Assange 2016-ban Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

A meghallgatások során Assange ügyvédjei olyan tanúkat idéztek be, akik arról beszéltek, hogy a Wikileaks fontos szerepet játszott abban, hogy rámutasson, az amerikaiak milyen cselekedeteket követtek el a háborúik alatt. A vietnami háború részleteit felfedő, Pentagon Papers néven ismertté vált dokumentumokat kiszivárogtató Daniel Ellsberg is Assange mellett állt ki.

Assange 2019 áprilisa óta van őrizetben Nagy-Britanniában, miután eltávolították az ecuadori londoni nagykövetségről, ahol hét éven át élt, hogy így kerülje el, hogy kiadják Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal gyanúsították meg, de azt az ügyet azóta a svéd hatóságok lezárták.