Őrizetbe vették Julian Assange-t

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségének ablakában 2012. december 20-án.Fotó: Peter Macdiarmid/Getty Images

Ecuador londoni nagykövetségén őrizetbe vették Julian Assange-t, a Wikileaks alapítóját. Itt egy videó arról, ahogy kicipelik az épületből:

Assange és az ecuadori követség kapcsolata folyamatosan romlott az utóbbi időben, mióta Ecuador megvádolta, hogy az ország elnökének, Lenin Morenónak a magánéletéről is szivárogtatott ki információkat. Moreno szerint Assange megsértette a politikai menedékének a feltételeit.

Az elnök videoüzenetben jelentette be, hogy véget ér Assange védelme. A döntést azzal indokolta, hogy a Wikileaks alapítója többször megsértette a nemzetközi egyezményeket. Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adja ki Assange-t olyan országnak, amiben halálbüntetés fenyegetné – mondta Moreno. (Assange-t – aki 2010-ben orosz vízumot is próbált szerezni – az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolták meg.)

Assange hét éve élt politikai menedékjogot kérve a követségen, hogy elkerülje a kiadatását Svédországnak, ahol szexuális zaklatással vádolták meg, de 2017 májusában ejtették az ügyet.

A rendőrség szerint Assange bíróság elé áll, „amilyen hamar csak lehet”. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.