Svédország lezárja a Julian Assange elleni nemierőszak-ügyet

külföld
2019 november 19., 13:36
comments 37

Svédország lezárja a Julian Assange-zsal, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójával szemben nemi erőszak gyanúja miatt indított nyomozást - jelentette be kedden Eva-Marie Persson svéd főügyész-helyettes. Persson szerint az eljárás alapjául szolgáló bizonyítékok megalapozottak, de majdnem egy évtizedet követően a szemtanúknak az üggyel kapcsolatos emlékei már elhalványultak.

Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a vádhatóság döntése ellen fellebbezést is be lehet nyújtani.

Júniusban egyébként egy svéd bíróság úgy döntött, hogy Assange-ot, aki tagadja bűnösségét, nem lehet őrizetbe venni.

A férfit idén rakták ki Ecuador londoni nagykövetségről, ahol 2012-ben menedéket kapott. Az angol rendőrök őrizetbe is vették, és le kellett ülnie egy 50 napos büntetést, amiért 2012-ben meglépett a hatóságok elől. Assange kiadását az Egyesült Államok is kérte, ott titkos dokumentumok kiszivárogtatása miatt indulna ellene eljárás. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.