A magyar csapat óvást nyújtott be Liu Shaolin Sándor kizárása miatt

sport
2022 február 07., 16:49

A magyar csapat megóvta a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres döntőjét, amelyben a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort sárga lappal kizárták, azaz a teljes mezőny végére sorolták a pekingi téli olimpia hétfői napján. Eleinte úgy tűnt, hogy Liu megnyerte a számot, ám a videózás után úgy döntöttek a versenybírók, hogy a versenyző kétszer is szabálytalankodott, ezért zárták ki.

Liu Shaolin Sándor (b) és a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej a célban a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében.
photo_camera Liu Shaolin Sándor (b) és a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej (j) a célban a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Bánhidi Ákos edző-menedzser elmondta, az ilyen óvásoknak ritkán van foganatja. „Nem tartjuk igazságosnak a döntést, egy aranyérmet vettek le Liu Shaolin nyakából, ezt nem könnyű megemészteni. Így testvére sem tud örülni a bronzéremnek. Úgy érezzük, picit lejt a hazai pálya. Borzasztó és elkeserítő” - fogalmazott az edző.

Bánhidi szerint már az első rajtnál látni lehetett, hogy az egyik hazai versenyzőt külön ráállították Liu Shaolinra, de ezért nem ítéltek semmit. „Már azt sem értettük, hogy a megismételt rajtnál mit keres ott az egyik hazai korcsolyázó” - mondta el.

Liu Shaoang sem tud felhőtlenül örülni annak, hogy ugyanebben a számban bronzérmes lett, arra viszont büszke, hogy ő lett az első magyar dobogós egyéniben a téli játékok történetében. Szerinte testvére megérdemelte volna az aranyat, a kizárást túlzónak tartja.

„Nagyon nehéz nap volt, már az első futamban, a negyeddöntőben elfáradtam. Érezhető volt, hogy a koronavírusos fertőzésem miatt nem tudtam a csapattal együtt készülni. Hiába szereztem bronzérmet, hiányérzetem van. A short trackben van kontakt, és nem értem, a bíróknál miért nem fért bele, amit Liu Shaolin csinált, és miért nézték el azt a visszahúzást, amit ellene követtek el” - nyilatkozta az MTI-nek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.