Még megy a vita az ellenzéki pártok között, az MSZP és a Párbeszéd szerint nekik több mandátum jár

POLITIKA
2022 február 09., 20:22

Még mindig nem sikerült megegyeznie az ellenzéki pártoknak a közös lista mandátumainak elosztásáról, de Kunhalmi Ágnes szerint pár napon belül megszülethet a megállapodás. Az MSZP társelnöke ugyanakkor az IndfoRádiónak elismerte, hogy az MSZP és a Párbeszéd nem vett részt a közös listáról tartott keddi egyeztetésen. Ennek Kunhalmi szerint az az oka, hogy Karácsony Gergely nem tudott részt venni a keddi tárgyaláson, a két párt társelnökei pedig úgy döntöttek, hogy nélküle inkább nem mennek el. Az ATV azt írta, Karácsony síelni volt, ezért nem tudott elmenni a keddi tárgyalásra.

A vita az MSZP-nek és a Párbeszédnek járó helyekről folyik, sajtóértesülések szerint konkrétan arról, hogy az MSZP 8 mandátumot szeretne, míg a többi párt a Párbeszédnek és a szocialistáknak együtt adna ennyi helyet a listán.

Kunhalmi a kérdésre, hogy az MSZP-n múlik-e, hogy nincs még megállapodás, azt mondta, ez legalább annyira múlik a többi párton, mint az MSZP-n és a Párbeszéden.A politikus azt mondta, a két párt azt is el tudná fogadni, ha közvélemény-kutatások eredménye alapján döntenék el, hogy melyik párt hány helyet kap a listán, azt is, ha az előző választás vagy az előválasztás eredményét vennék figyelembe, vagy ha a két módszer valamilyen egyvelege alapján döntenének. A többi párt viszont ezeket a szempontokat nem venné figyelembe a lista összeállításánál, ehelyett egy "politikai ajánlatot tettek."

"Mi azt szeretnénk, hogy úgymond ennek a listaállításnak köze legyen a valósághoz, és ne csak politikai szempontok legyenek"- nyilatkozta az MSZP társelnöke.

photo_camera Kunhalmi Ágnes és Márki-Zay Péter. Fotó: botost/444.hu

Az MSZP társelnöke úgy látja pártjának és a Párbeszédnek is több hely járna a listán. Véleménye szerint az MSZP-nek a fent említett szempontok szerint az MSZP-nek 8 mandátum járnak,

azt pedig irreálisnak nevezte, hogy a Párbeszédnek mindössze egy helyet hagynának a többi pártok, miközben méretéhez képest a párt nagyon sok helyen nyert az előválasztáson. Ugyanakkor azt is mondta, hogy nincsenek áthidalhatatlan viták az ellenzéki pártok között, így napokon belül sikerülhet megállapodni. Hozzátette, hogy már az is hatalmas politikai bravúr, hogy idáig eljutott az ellenzéki összefogás, hiszen ilyen, hogy hat párt együtt állított listát, a rendszerváltás óta még nem volt Magyarországon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.