Westernt csinálnak A helység kalapácsából Kálomistáék

KULTÚRA
2022 augusztus 18., 07:38

A tordasi Westernfaluban forgatják a tévéfilmet Petőfi Sándor művéből, a helyszínen adott sajtótájékoztatón a rendező, Dombrovszky Linda azt mondta, „ez egy westernfilm, magyaros elemekkel megbolygatva, például matyómotívumok jelennek meg a jelmezekben, a Ferenczi György által megzenésített Petőfi-versek pedig egy furcsa egyveleget adnak, amely erősíti a paródiát”.A rendező szerint az eredeti szöveg megmaradt, csak Somogyi György forgatókönyvíróval az eposzt dialógusba ültették át. A történetet nem modernizálták, csak „vizuálisan izgalmassá és fogyaszthatóvá tették”.

photo_camera A helység kalapácsa című tévéfilm forgatása a tordasi Westernfaluban 2022. augusztus 17-én. Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A tévéfilmet a tervek szerint jövő januárban mutatják be a Duna televízióban a Petőfi-bicentárium alkalmából. A helység kalapácsa a Megafilm gyártásában, Kálomista Gábor producerkedésével készül a közmédia és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával.

Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség igazgatóságának elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a Nemzeti Kulturális Alappal közösen több milliárd forintot szánnak a Petőfi-bicentenárium megünneplésére.

„Célunk, hogy kortárs nyelven nyúljunk Petőfihez vissza, és mindenki számára élővé tegyük az alakját, költészetét” – mondta, hozzátéve, hogy Futaki Attila már képregényt készít Petőfi Az apostol című elbeszélő költeményéből. De ezek mellett készül a Rákay Philip-féle Petőfi-film is, amelyben Demeter szerint egy olyan szemlélet is megjelenik majd, „amely a költő vagányságát helyezi a középpontba”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.