Lettországban leromboltak egy szovjet emlékművet

külföld
2022 augusztus 26., 05:26

Lettország fővárosában csütörtökön lebontották a Vörös Hadsereg náci Németország felett aratott győzelmének emlékére állított emlékművét, egy szovjet csillagokkal díszített, közel 80 méteres beton obeliszket.

Az obeliszk a bontás után a mellette lévő tóba zuhant, amit sokan éljenzéssel és tapssal fogadtak. Az emlékművet még 1985-ben építették, amikor Lettország még a Szovjetunió része volt. Lettország külügyminisztere Twitteren azt írta, hogy az emlékmű lebontásával Lettország „a történelem egy fájdalmas lapját zárja le, és jobb jövő elé néz”.

Lettországnak 214 kilométeres közös határa van Oroszországgal, az országban nagy számban élnek oroszok. Az Oroszországban évente megrendezett Győzelem Napján, amelyen a második világháborúban Németország felett aratott szovjet győzelemre emlékeznek, minden évben sokan gyűltek össze a most lerombolt rigai emlékmű előtt is.

A lett parlament még májusban szavazta meg a Győzelem parki emlékmű lebontását. Először a szobrokat bontották el, majd lezárták a területet, és még drónokat sem engedtek a közelbe. Aztán ledöntötték az obeliszket is.

link Forrás

(Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.