„Új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához”

filozófia
2022 november 10., 17:11

Matolcsy György jegybankelnök a fenntarthatóságról tartott előadást egy csütörtöki TEDx-konferencián. Ezen az egyik legfontosabb gondolata az volt, hogy

„a jövőnk érdekében muszáj fenntarthatónak lennünk.”A másik pedig az, hogy „új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához”. Matolcsy szerint az emberi civilizáció, a világgazdaság, a kormányok komplex, összetett rendszerek, ahol az erőforrások 20 százaléka adja az eredmények 80 százalékát, 30-40 százalékuk pedig kárba megy. Ezért új, „zöld szabályokat” kell hoznunk, amik fenntarthatóbbá teszik a civilizáció, az országok és a vállalatok működését.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő - TEDx konferenciáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. november 10-én.
photo_camera Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Budapesti Metropolitan Egyetem Kezedben a jövő - TEDx konferenciáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2022. november 10-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A jegybankelnök Szentgyörgyi Alberttől is idézett: szerinte „látni kell, amit mindenki lát, és gondolni, amit senki sem gondolt”, erre van szükség a jövő megnyeréséhez. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.