Új-Zéland dohányfüstmentessé válna 2025-re

külföld
2022 december 13., 06:33
comments 1

„Emberek ezrei fognak hosszabb, egészségesebb életet élni, az egészségügyi rendszer pedig 5 milliárd dollárt takarít meg, mivel nem kell majd az olyan dohányzás miatti betegségekkel foglalkoznia, mint a rák bizonyos fajtái, szívroham vagy sztrók” - mondta Ayesha Verrall új-zélandi egészségügyi miniszterhelyettes arról az új törvényről, amely tiltaná a 2009. január 1-je után születetteknek, hogy dohányterméket vásároljanak.

Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettes
photo_camera Ayesha Verrall egészségügyi miniszterhelyettes Fotó: MARTY MELVILLE/AFP

A tiltás mellett számos egyéb intézkedés is biztosítani fogja, hogy nehezebb legyen hozzáférni a dohánytermékekhez. Egyrészt az engedélyezett nikotintartalmat jelentős mértékben csökkenteni fogják, másrészt csak speciális dohányboltokban lehet majd dohányterméket venni - az eddigi 6000 helyett csupán 600 boltban.

A törvényről még tavaly áprilisban tartottak nemzeti konzultációt, mely alapján a kormányzó Munkáspárt megállapította, hogy széles társadalmi támogatottsága van a füstmentes programnak. A törvény 2023 elején lép életbe. Új-Zéland célja, hogy 2025-re dohányfüstmentessé váljon.

„Szeretnénk, ha a fiatalok soha nem kezdenének el dohányozni, hogy vétségként tekinthessünk a dohánytermékek eladására és szállítására (...). A törvény hatályba lépése után a most 14 évesek [vagy fiatalabbak] soha többé nem vásárolhatnak dohányt” - mondta Verrall.

A rendszeresen dohányzó új-zélandiak száma tavaly óta rekordszintet csökkent, cserébe az elektronikus cigaretták használata nagyot emelkedett. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.